dilluns, d’agost 30, 2004

Debat latent a CDC

Em sembla que el debat intern a Convergència sobre la Constitució europea reposa sobre un altre debat latent, no resolt al seu darrer Congrés, sobre la seva posició política actual i la seva estratègia. El no, ara per ara majoritari entre les bases de CDC, sembla més una rebequeria amb el món que no una posició política sòlida davant una oportunitat per fer un pas important en la construcció europea, el vell somni catalanista i democràtic. La radicalització del seu llenguatge i alguns problemes interns (vegi's la situació al Maresme) delaten tensió. Veurem, però. Tots sabem que té limitacions (o no les tenen també la Constitució espanyola i l’Estatut? I Maastricht?), que ens agradaria anar més enllà. Però també sabem que és una oportunitat i que un no seria, clarament, un pas enrere. En fi, veurem.
.
De moment, aquest matí ens hem llevat amb les declaracions d'Ignasi Guardans, eurodiputat de CiU, advertint que CDC no pot votar "com Le Pen" i, en la línia del que deia abans, "segons com vagin les coses, hi ha en joc molt més que la pròpia Constitució: ser un partit o convertir-nos en una tertúlia de cafè".
.
Miquel Iceta, que en parlava ahir al seu blog, diu:
"Mentrestant, a Artur Mas els seus no li fan ni cas. Perdoneu el rodolí, però és que l’espectacle de veure com els principals dirigents de CiU es van pronunciant contra la Constitució europea després que Mas els demanés que no ho fessin, s’ho val. Pujol demana respecte pels que defensen el no, quan el que està per veure és si algú gosarà a defensar el sí dins de CiU. Per ara, els contraris a la Constitució europea han fet una pàgina web en la que donen com a arguments pel no la posició favorable a la Constitució de Borrell i Vidal-Quadras –amb fotos incloses-, podrien haver afegit que Aznar i Le Pen també estan pel no, resultaria molt il•lustratiu...
.
No crec que Mas s’atreveixi a defensar altra cosa que seguir la corrent. A aquestes alçades ja es podrien estalviar el Congrés extraordinari. Però si el fan podrien intentar respondre una pregunta senzilla: com expliquen el seu suport als Tractats de Maastricht, Amsterdam i Niça i la seva oposició a una Constitució que els millora sensiblement en tots els terrenys?"
.

De moment, Iceta ha obert una pàgina sobre la Constitució europea que dóna força arguments més.