diumenge, d’abril 24, 2005

De Jelinek a Toscani

Avui us passo una sèrie de suggeriments del que he llegit aquest cap de setmana a la premsa. Però abans, deixeu-me recomanar-vos el post d'ahir de Judith Vives sobre Elfriede Jelinek, la darrera Premi Nobel de Literatura.
:
ferlosio Ferlosio, ahir a Alcalá de Henares. Foto: Uly Martín.
:
En segon lloc, un parell d'articles a El País que m'han semblat magnífics sobre el Quixot, en realitat són transcripcions de dues conferències. Una, la que publiquen avui del discurs d'acceptació del Premi Cervantes 2005 de Rafael Sánchez Ferlosio. L'altre correspon a Carlos Fuentes, i fou llegit el passat dia 20 a la Universitat de Castella-La Manxa amb motiu de l'acceptació del doctorat honoris causa d'aquest escriptor mexicà. Fragment:
  • "Cervantes, en el Quijote, pone, en cada página, a prueba la realidad. Pero no niega. Afirma: hay una ralidad del mundo en la medida que hay una imaginación del mundo. Y ésta es una afirmación válida para ayer, hoy y mañana. (...) La novela moderna (...) nace a partir de la estratificación del lenguaje (...) y admite (...) la diversidad del habla (...), es propio de la novela: los personajes ya no se entienden entre sí. (...) Nadie es dueño absoluto, como en el pasado pudo ocurrir, de las palabras. (...) El lector del Quijote aparece necesariamente cuando se rompen las fronteras narrativas dl libro y desaparecen las cercas que separaban al narrador de lo narrado y al lector de lo leído. (...) Cervantes escribió el Quijote en una época alterada por el paso de las certezas del Medioevo a las dudas del Renacimiento. (...) Aquí, sólo nos acercamos a la verdad si no pretendemos ser sus dueños. Y sólo noas acercamos a la razón si la conjugamos con la imaginación".
Una llarga entrevista a José Luis Rodríguez Zapatero també ocupa força pàgines a El País. En ella, repassa els asctectes més importants del seu primer any al Govern. Destaca el ja famós tarannà, que no és poca cosa, especialment en temes de confrontació que no ho haurien de ser, com el cas de l'estratègia antiterrorista, en la que el PP està fent una oposició simplement irresponsable. Un PP instal·lat en la bronca, en l'exageració, en estar en contra de tot, deu ser, imagino, el que pitjor deu anar per les seves expectatives electorals, especialment si Zapatero persevera en la seva manera de fer política.

:
Zapatero Foto: Ricardo Gutiérrez.
:

Tant El País com La Vanguardia (aquest darrer amb les impagables cròniques de Juliana i Puigverd) reprodueixen un extracte del pensament de Ratzinger en temes clau, publicat a La Repubblica. Insisteixo que una cosa és Ratzinger i una alta Benet XVI, i recomano que l'escoltem a partir d'ara sense els prejudicis del que prèviament ha dit. Per exemple, el sermó d'avui l'he trobat excel·lent. En fi, perquè veieu que en el fons em comença a caure bé, aquí va l'entrada "Socialisme": "En muchas cosas, el socialismo era y es próximo a la doctrina social católica, lo cual ha contribuido considerablemente a la formación de una conciencia social". ('Lectio magistralis' a la biblioteca del Senat italià, 13 de maig del 2004) .


toscani Toscani fotografiat per José María Alguersuari.
I per acabar, recomano l'entrevista de La Vanguardia a Oliviero Toscani, fotògraf que denuncia la situació dels presos de consciència cubans. Perquè l'esquerra ha de ser la primera a denunciar-ho, val la pena de llegir-s'ho.