divendres, de maig 20, 2005

Nous regidors a Mataró, nou Estatut a Catalunya

Mataró: ERC i PP canvien regidors
:
D'avui destacaré els canvis que hi haurà aviat a l'Ajuntament, així com també l'acte que hem fet els del PSC per explicar les raons d'un nou Estatut i, especialment, per escoltar ls suggeriments dels ciutadans.
:
Comencem pel principi. Dos grups de l'Ajuntament experimentaran canvis quant a la seva composició. El primer, ERC, que després de la renúncia accidentada del seu cap de llista, després d'una crisi, ha triat finalment la Maria Rosa Cuscó per substituir-lo. No tinc el gust de conèixer-la, però de moment tothom me'n dóna bones referències. Tot mica en mica torna a la normalitat i els tres socis abordarem ara el dibuix final de l'encaix d'ERC al Govern.
:
El segon és el PP, del que també veu la renúncia del seu cap de llista, en Joan López. Ho fa, diguem-ho tot, després de llargues absències, de fa anys, a diferents organismes de l'Ajuntament, agreujades darrerament per la desaparició també als plens municipals. No li recordarem la vehemència amb la que anunciava que ell es quedaria els quatre anys. No passa res, per sort, el sistema democràtic té previstos mecanismes de substitució. En aquest cas, el substitut serà Carlos Súnico, a qui sí conec, especialment perquè hem coincidit en algunes trobade sde temes d'educació viària, per la seva tasca professional. Dit això, i dit també que amb López hem mantingut moltes vegades posicions allunyades i practicat estratègies d'adversaris, he de reconèixer que és un home empàtic, algú amb el qui, encara que només sigui pels anys que fa que ens coeixem i per haver compartit generació i moltes hores, li guardo força respecte i estima. Cal dir que ha estat una exhalació d'aire fresc especialment substituint una dreta encarcarada i sense cap ambició. Sap, a més, cultivar molt bé les seves virtuts i, per últim, reconec també que opositors com ell (ell ha estat el veritable cap de l'oposició durant molts anys) són els que permeten un govern més eficaç i responsable. No sé si m'explico. Penso en ell sempre que em poso a analitzar el curiós fet de la necesitat d'instituir govern i oposició, en la gràcia que té la competència entre adversaris per a l'aprofundiment de la democràcia. L'esquerra necessita una dreta intel·ligent i ambiciosa. I, honestament, em sembla que viceversa també. Bé, espero que tingui molta sort.
:
El nou Estatut
:
lidiasantos Lídia Santos.
:
Aquest vespre, com deia, he presentat l'acte que hem organitzat els del PSC de Mataró sobre el nou Estatut. Ho hem fet amb la presència de les diputades Consol Prados i Lídia Santos, la primera presentant la segona, i un conjunt de persones que han protagonitzat un interessant debat sobre els reptes que significa aquesta nova empresa. Santos, que representa el grup Socialistes-Ciutadans pel Canvi a la ponència parlamentària que redacta el nou text, ha explicat que aquests dies s'ha publicat un conjunt de documents, la "primera lectura de l'Estatut", que permet començar a veure el conjunt d'aspectes que pretenen ser tractats. La majoria d'ells amb un marcat caràcter social. Penseu que l'Estatut actrual té 57 articles i aquest document en recull més de 200.
:
Lídia Santos ha recordat que si avui podem plantejar la reforma del text és perquè l'Estatut actual, el de 1978, és "un instrument prou bo", acompanyat d'un desenvolupament de l'Estat de les Autonomies que "és una garantia per la irreversabilitat del nostre autogovern". Però també ha reconegut que han aparegut disfuncions, especialment en "l'aparició de Lleis que laminen competències autonòmiques", cos que obliga al seu replantejament. També ha canviat força, el país, tant en l'aspecte tecnològic com en l'istitucional (som de la Unió Europea, per exemple).
:
Santos ha parlat de l'inici d'aquest procés, en el mandat anterior, on una moció instà a la reforma del text, si bé la conjuntura parlamentària n'impedí el seu tractament. Ara, com deia, cal llegir-se aquests treballs de la primera lectura, redactats per l'Institut d'Estudis Autonòmics, fer un procés posteriopr de racionalització i simplicitat i posar-se a enllestir-ho. Li he demanat,a la presentació, si el debat de l'Estatut és sobre "qui som" o sobre els instruments per aconseguir el que volem ser ("volem ser un país amb més justícia social", ha aclarit Consol). Santos ha respost que "les dues coses, i més; per exemple, l'Estatut ha de recollir la plutralitat nacional també en el poder judicial, o les nostres relacions exteriors, o un volum de competències que volem exercir. Però tot això no és res sense la 'clau de volta': el sistema de finançament, els trets essencials del qual, almenys, han de ser a l'Estatut de Catalunya, que serà un text potent i ambiciós".
:
Per acabar, la diputada ha dit que "el compromís de Zapatero d'aprovar l'Estatut que surti de la Cambra és vigent, el problema és que cal que aquí ens posem d'acord, sense vetos, com fan alguns", en clara referència a CiU.