dimecres, d’octubre 19, 2005

Pròleg a "Les lliçons de la història" *

La teoria sobre els partits diu que, aquests conjuguen tres elements: el seu corpus ideològic, una organització i, per descomptat, les persones. Persones que són les que alberguen les idees i les que s'organitzen, és clar. I són, aquestes, les que lliguen els partits amb la realitat que volen defensar o que volen transformar. Això també passa al PSC, i passa especialment a la nostra ciutat, un dels bressols, com sabeu, del socialisme democràtic a Catalunya i Espanya, tant en l´àmbit sindical com en el polític.
:
Faríem poc si, com fan els mitjans de comunicació o els historiadors, ens centréssim en aquelles persones que d'una manera o altra han destacat públicament o han liderat el socialisme a Mataró. Perquè, llegint les biografies recollides en aquest llibret, o les editades en dues ocasions més (el cas del finat Quico Oller, o del nostre President d'Honor, Francesc Tristany), t´adones fins a quin punt ha estat important el testimoni i la lluita dels més veterans. En un temps, diguem-ho tot, segat per una dictadura que converteix en herois locals un grup de treballadors i treballadores que, en comptes d'una vida despreocupada o submisa, van pensar que ells també podien fer alguna cosa per millorar les condicions dels seus companys i del seu país. I es van posar mans a l´obra. El llibret recull testimonis del que som: gent nascuda a Catalunya, com en Miquel Tristany o en Llorenç Llovera (+) i gent nascuda fora de Catalunya, com en Fermín Fernández (+), en Juan Ramón Morante, l'Alfonso Ciller o en Lucas Lara, entrellaçant històries paral·leles. Homes i dones, com la Victoria Pendón, la Maria Sans o la Leocàdia Bellavista. Joves inquiets que, atenallats pel règim de l'odi, van haver de vehicular la seva energia amb tacte i destresa, com en Domingo Coll. O persones que ens han deixat fa poc, la pena dels quals no se'ns treu de sobre, com en Ramón Limón (+).
:
En fi, n'hi ha més encara, caldrà continuar refent la memòria històrica del PSC local, una tasca en la qual sempre hem estat sensibles. Recordo fa molts anys, a la Casa del Poble, que en el marc d'un homenatge a Julián Besteiro vam estendre'l a una vintena o trentena de lluitadors republicans de Mataró, en el que el Primer Secretari d'aleshores i ara President, Remigi Herrero, hi tenia gran interès. El seu successor, l'actual Alcalde Joan Antoni Baron, va instituir aquests homenatges coincidint amb els inicis de curs. I tenim més projectes que, si la sort ens acompanya, tenim ganes d'endegar. Estic pensant en la "Premi Francesc Oller" per a la recerca, per exemple.
:
Llegir avui el que ve a continuació, ja veureu, és la millor lliçó de política que podem rebre. Això i ser al seu costat per aprendre'n, per agrair-los tot el que han fet i per demostrar-losque la seva vida no ha estat debades. Aquest serà el millor homenatge.
:
(*) Pròleg de Ramon Bassas, Primer Secretari del PSC de Mataró, a la publicació d'homenatge als veterans socialistes homenatjats cada any al sopar d'inici de curs del Partit i que porta per títol "Les lliçons de la història" (coord., Josep Puig i Pla, octubre 2005).