dimarts, d’octubre 10, 2006

Nou llibre | Perdó i art

Nou llibre d'homenatge
:
assistents
:

Aquesta tarda hem presentat en roda de premsa el llibre-homenatge El compromís social. Cinc homenatges, cinc compromisos, que recull la glossa de cinc dels militants històrics del PSC de Mataró, coincidint amb l'inici del curs polític, com fem des de fa un temps. La trobada ha estat al Centre Cívic del Pla d'En Boet i m'ha acompanyat la responsable de la publicació i membre de l'Executiva local, Anna Comas, així com algun dels homenatjats i les seves famílies. Les cinc persones ressenyades són els difunts Eloy López Mourelo i Anselmo Hernández d'una banda i d'una altra els militants Adela Rodríguez, activista del PSC i dels drets de la dona, el dirigent del futbol i cooperativista Franciso Melero, regidor entre 1991 i1995, i el sindicalista, membre del Patronat de la Fundació Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, Pascual Fernández, també regidor entre 1983 i 1991. Els textos d'homenatge són escrits, respectivament i pel mateix ordre, per diferents membres del PSC de Mataró o familiars: Ma. Elena López (filla d'Eloy López), la mateixa Anna Comas, Núria Aguilar (secretària de Comunicació del PSC de Mataró), Manuel Patricio (escriptor i poeta) i Joana Torres (militant socialista). També hi ha un record per a la mestra i pedagoga Marta Mata, que va morir aquest estiu i que avui és recordada a mataró, escrit per Pilar Gonzàlez-Agàpito, mestra i primera tinent d'alcalde. La presentació és de l'alcalde, Joan Antoni Baron i el pròleg és meu. La Consol Prados escriu un epíleg i Anna Comas la introducció. Els treballs d'edició han anat a càrrec de Josep Puig i Pla.
:
llibret
:
La presentació i difussió pública del llibre es farà aprofitant l'acte d'inici de campanya del PSC de Mataró, el proper dia 15 d'octubre. Aquesta edició complementa els llibres anteriors ja editats a principi de curs pel PSC de Mataró des de fa tres edicions. El primer, fou dedicat íntegrament a Francesc Tristany amb motiu del seu 80è aniversari. El segon, a Francesc Xavier Oller, després de la seva mort. El tercer, l'any passat, fou dedicat a una dotzena de persones, alguna d´elles homenatjades els anys anteriors. Fotos: Jaume Àlvarez.
:
Perdó i art
:
Dissabte passat, al suplement "Babelia" d'El País, el crític Francisco Calvo Serraller, comentant el llibre Dar la muerte, de Jacques Derrida (a la foto), fa un paral·lelisme entre la creació artística i el perdó, advertint, després, que el producte comercial podria no trobar-se en aquesta categoria d'"art" o, almenys, ser-ne un efecte independent de la seva causa. El tros que volia reporduir-vos, que trobo genial, diu el següent (la negreta és meva):
El artista, en primer lugar, se perdona o se hace perdonar por el mismo hecho de que su acto creativo es una donación de sí mismo y que esta donación es gratuita, porque, en principio, no es requerida por nadie; en segundo lugar, porque consiste en explicarse a través del otro, yendo de sí mismo en pos del otro, encontrándolo, abrazándolo: es decir: saliendo de sí para fundirse con el otro. Es así por lo que una obra de arte abre el mundo, rompiendo los compartimentos estancos, dejando que fluya la verdad. El autor perdona porque se esfuerza en comprender y se hace perdonar por lo necesariamente precario que es siempre su acto de comprensión.
: