dilluns, d’octubre 09, 2006

Tot recomença *

nom

:
Fins el dia 15 d'octubre (en queden pocs, afanyeu-vos) romandrà oberta l'exposició que, puntualment a la cita com cada any, realitzen els alumnes del Taller de Gravat de l'Institut Municipal d'Educació de Mataró. Dirigit pels professors Jordi Rosés i Pilar Lloret, és la successió d'una llarga experiència iniciada pel mestre Raúl Capitani. La mostra, a la que han anomenat "La dificultat", correspon a la proposta de fer ineractuar un text amb una imatge, fet que és narrat al títol de forma negativa (enlloc dels més neutres "el repte" o "l'esforç") i que, vist el resultat, contrasta amb unes peces de gran qualitat.
:
nom
:

Potser aquesta és ja la primera lliçó de l'exposició. Fer coses bones costa, és difícil. Contra els ingenus de l'espontaneïtat, de la natura bona per se, els alumnes del Taller de Gravat ens fan veure que produir una obra d'art és sempre fruit d'estones de reflexió, d'angoixa, a vegades d'avorriment o d'impotència, i especialment d'esforç. Em refereixo tant a l'esforç intel·lectual de trobar el text, d'imaginar la imatge, de composar la peça... com a l'esforç físic de produir un gravat, d'aventurar-se a una tècnica acceptant que, a canvi d'obtenir noves possibilitats, s'exigeixi feina i fracassos.
:
nom
:
La segona conclusió és que les obres exposades tenen un gran nivell. No som davant una colla "que comencen", sinó davant d'un col·lectiu d'artistes que no es cansen d'experimentar, de posar-se reptes personals i com a grup, de dialogar artísticament i d'oferir-ho a la ciutat.
:
nom
:

I la tercera raó per la qual val la pena anar a veure-la és la del propi repte. La interacció entre text i imatge ha estat molt sovint blasmada. Diuen que "uma imatge val més que mil paraules", els uns, i els més iconoclastes valoren molt més les possibilitats de les paraules, de cada una d'elles o dels textos, criticant la "reducció" que fa sovint la imatge a l'hora d'interpretar, o d'acompanyar (seria millor dit) un text. La polèmica és molt viva al cine, però també al món de l'edició o de la premsa, o a internet. En canvi, els del Taller de Gravat ens diuen, almenys, dues coses. La primera, que el diàleg entre dues disciplines pot reduir però també pot enfortir l'efecte que, sol, faria cada una de les peces en joc. I la segona, que, de fet, quan un reinterpreta un text, o l'acompanya, o se l'imagina en l'espai que emboclalli les paraules, està fent una altra cosa, un altre poema, una altra obra. Està recreant (o, com dirien els ecologistes, reciclant), de manera que, de nou, tot recomença.
  • * Publicat a la revista Valors (octubre 2006)
  • L'exposició "La dificultat" és a l' espai F (C. Nou 11; Mataró), la web de la qual és d'on he tret les fotos.
  • Post de Pere Pascual