dissabte, de març 03, 2007

El Maresme, a tres mesos *

nom Els caps de llista del PSC al Maresme, amb Celestino Corbacho. Foto: Ramon Solé

Som a tres mesos de les eleccions municipals. Ara fa unes setmanes, els socialistes del Maresme vam elegir els nostres caps de llista per totes i cada una de les localitats de la comarca, una comarca on hi conviuen diverses realitats: des d'una ciutat que és una de les més importants de Catalunya, amb uns 120 mil habitants, fins a un poble com Òrrius, amb pocs centenars d'habitants i un gran encant. La seva estructura productiva també és molt diversa, si bé ens trobem amb sectors que necessiten una ràpida adaptació a la nova economia. Des de la indústria tèxtil fins als serveis turísitics, per exemple. El TecnoCampus de Mataró, de fet, és la gran oportunitat que oferim els capitalins a la comarca.

Així, el debat sobre les infrastructures, per exemple, esdevé crucial. Per ser una comarca que es beneficiï de formar part d'una de les regions metropolitanes més potents d'Europa, hem de connectar-nos bé entre nosaltres i amb el món. Entre nosaltres, és a dir, tren orbital, alliberament de la N-II, etc., i amb el món, que vol dir bona connexió amb l'estació de l'AVE, amb el Port, i amb els dos aeroports, un de veritablement intercontinental al Prat i un altre de dimensions raonables a Girona, a quatre passes de les nostres platges i els atractius de qualitat que haurem d'oferir. Però també hi ha altres debats, a banda dels econòmics i els d'infrastructures: hem de preservar el nostre paisatge, optant per un urbanisme compacte enlloc d'aquesta ocupació intensiva de casetes, per exemple. I haurem d'integrar bé els immigrants, de manera que el compliment dels deures vagi acompanyat inexorablement de la fermesa en el compliment dels drets. I haurem de pensar en la millora de l'accés a l'habitatge, i moltes coses més. Un a un, poble a poble, i tots plegats quan sols no ens en sortim.

I, per últim, encara que sembli anacrònic (que no ho és), caldrà aportar pel bon govern i la qualitat democràtica. Hi ha regidors socialistes a l'oposició que han vist reiteradament negat el seu accés a l'activitat municipal, que ha servit a alguns per fer fosques pràctiques municipals. Parlo, per exemple, de l'anterior alcalde de Dosrius, conegut pel seu obscurantisme i les seves formes autoritàries, que ara torna a encapçalar la llista de CiU. O de l'Alcalde de Pineda, també de CiU, que ha de fer front a un dur informe de la interventora que posa en dubte la seva gestió. O del de Santa Susanna (quina casualitat, de CiU), que ha estat acusat per CCOO de contractar il·legalment un "sense papers", justament abans de substituir el seu antecessor, cessat per una sentència que l'inhabilita per un delicte de prevaricació. CiU ha acollit aquestes males pràctiques, sense rubor. Esperem que la dignitat retorni a aquestes institucions també després del 27 de maig.
* Article publicat a la secció "Des dels límits" de DiariMaresme.com (02.03.2007)
: