dissabte, d’agost 11, 2007

Recordar Istanbul

Propostes d'agost - XI
: :
Com ja vaig explicar fa uns mesos, enguany he llegit el llibre Estambul. Ciudad y recuerdos (Círculo de Lectores, Barcelona, 2006, en català aquí) del Premi Nobel turc Orhan Pamuk. És un llibre sobre la seva relació amb la ciutat, partint de les experiències d'infant i de jove, de la seva relació amb la família, amb l'art i la literatura, amb el país, amb les noies... Diríem que va teixint la seva memòria lligat a la ciutat d'Istanbul i els seus records, també, en un llibre curull de fotografies antigues, algunes d'elles familiars, cosa que fa un efecte molt interessant. Pamuk, a través de les seves vivències reviscudes, reflexiona sobre moltes coses, sobre ell mateix i la seva família, sobre les classes socials, sobre el paper de la religió, sobre la literatura, sobre la sexualitat, sobre el paper de perdonavides que sovint té Occident sobre l'exotisme turc...
:
Pamuk, que compta amb la sort de partir d'una bellíssima ciutat (que recomano vivament), diu tanmaneix que "la ciutat no té cap altre centre que nosaltres mateixos" i que potser l'estimem com ens estimem la família, perquè no hi ha més remei. "Amb tot, hem d'inventar-nos què és le que ens agrada d'ella i perquè" (pp. 401, 403), i això és el que fa al voltant d'aquest llibre, que, amb una mena de barreja de gèneres, esdevé un deliciós viatge per la vida de Pamuk i del Bòsfor, un paratge al que, després de descobrir-lo, sempre hi voldreu tornar.
:

4 comentaris:

Dessmond ha dit...

Molt encertada la recomanació.
A finals de febrer vaig ser a Istambul. Vaig fer-hi una visita fugaç, perquè després havia d'anar cap a Bulgària. Em va impressionar tot el que vaig veure i vaig decidir compar-me el llibre de Pamuk. És un llibre que està molt bé, perquè et fa de guia per allí on has passat. Omple de contingut molts buits. Veus moltes coses d'Istambul que són impossibles de trobar pel carrer. Molt cert que som el "centre" de la ciutat.
Molt sovint m'agafen ganes boges de tornar-hi. I ho faré.

Ramon Bassas ha dit...

Dessmond,
Istanbul és una ciutat preciosa, i el conjunt del país també. Val la pena perdres's-hi.

Cesc Amat ha dit...

Ramon, justament la setmana passada hi vam ser amb el pare! Una ciutat magnífica, efectivament. Records,

Ramon Bassas ha dit...

He vist les fotos sí. Veig que s'està 'desoccidentalitzant' molt, estèticament.