dilluns, de setembre 10, 2007

Valors lents

En Joan Salicrú (que amb Maria Coll dirigeixen la revista Valors) parlava ahir del número amb què aquesta revista arrenca el curs aquest setembre, la lentitud. Ho fa analitzant el moviment slow impulsat pel llibre de Carl Honoré, Elogio de la Lentitud (RBA), del que us vaig parlar fa dos estius. Aleshores deia...

Honoré diu que "vivimos en un estado constante de hiperestimulación e hiperactividad que nos resta capacidad de gozo, de disfrutar de la vida, de acceder al placer que uno puede hallar en su trabajo, en las relaciones humanas o en la comida" i que "en vez de pensar en profundidad, ahora gravitamos de manera instintiva hacia el sonido más cercano". Té raó. I segurament es deu tractar de l'enlluernament de la necessitat per culminar el desig que no ens deixa lloc per al goig de treballar-lo i gaudir-ne. Parla, entre d'altres exemples de la seva proposta, del tantra sexual (que diuen que està tan de moda); curiosament, l'últim que me'n va parlar, elogiosament per cert, va ser un capellà. Ep. Va dir que parlava d'oïdes.
:
De tota manera, com sempre que em parlen de mètodes per a les sensacions, em queda el regust de pensar que, malgrat tot, no deixen de ser mètodes. Que hi falta substància. Com si les relacions humanes s'avalúessin exclusivament des de les sensacions, o des de les condicions. Per posar un exemple: el dia que em torturin, preferiria que no fossin lents.
:
El número conté l'anàlisi d'aquest moviment i les seves propostes en diversos plans de la vida, tant la personal (menjar, fer l'amor, viatjar...) com en les col·lectives (educar, treballar, viure la salut, transitar, etc...); inclou un article del propi Honoré i un altre, boníssim, del monjo i eminent antropòleg Lluís Duch sobre com tractem el fenomen del temps en la modernitat. Hi ha més articles, la majoria dels quals es poden trobar penjats ja al web.
Valors fa una crida a, si voleu, poder rebre a casa un avanç les novetats del número del mes. Ja ho podeu demanar.
:

5 comentaris:

Napoleón Bonaparte ha dit...

Dios creo el Tiempo y el Hombre, la prisa. Lo que no recuerdo quien lo dijo.

Un saludo

Ramon Bassas ha dit...

No está mal. Aunque en ciertos restaurantes, aeropuertos y lavabos públicos ya me gustaría que fuera así...

Napoleón Bonaparte ha dit...

Tienes razón pero, ya lo "dije" hace cientos de años: "Pueden pedírmelo todo, a excepción de mi tiempo. Napoleón Bonaparte.

ENCARNA SILES ha dit...

Hola RAMON como estas yo pienso que con el tiempo y una calla asta las verdes caen ,nose quien dijo esta frase pero es verda, un saludo ENCARNA

Ramon Bassas ha dit...

- Napoleón:
Es que tienes unas frases premonitorias.

- Encarna:
Debe ser eso. A veces, especialmente cuando somos jóvenes, confundimos prisa con intensidad.