divendres, de novembre 02, 2007

Donar i gaudir

A La Vanguardia de dimecres entrevistaven Xavier Melloni, un jesuïta català autor de llibres molt recomanables sobre el fet religiós i la seva relació amb la cultura, amb els nostres sistemes de vida i llur representació. El darrer és Escletxes de realitat: religions i revelació (fragment) d'Editorial Fragmenta i d'Herder (en castellà).
:
L'experiència religiosa, segons Melloni, consisteix en "passar de pensar que som una individualitat aïllada que ha de conquerir o merèixer l'existència a percebre que l'existència és donar i gaudir". La tesi central de l'entrevista és la recerca d'allò comú de les religions i, ep, també present en el món dels ateus, que comparteixen amb els místics, diu, l'exclusió de Déu del món de les imatges tangibles i fins i tot del llenguatge "perquè en tot hi veuen Déu". I és que, si el fet religiós forma part dels éssers humans ho vulguin o no, val la pena que els que ho explicitem vegem en les altres experiències, fins i tot les que el neguen, allò que ens hi permet de compartir-ho. De fet, creu que són els mestres de la sospita "Freud, Nietzsche i Marx" els que "ens van ajudar a donar-nos compte que si l'experiència religiosa no transforma la persona i el seu entorn, és una experiència sospitosa i fins i tot enganyosa".
:
Parla de més coses, com de la seva experiència espiritual, del seu testimoni o del seu compromís a la Companyia de Jesús. I, proposa, front a les imatges i conceptes potser massa usats ("aquesta imatge d'un ésser que és allà dalt vigilant-nos és una segregació de la nostra impotència, són les nostres nostàlgies i neurosis paternes i maternes"), retornar a la "radicalitat de les experiències iniciàtiques, que són molt serioses, fins i tot físicament. I, encara que sigui un temps de discontinuïtat, et canvia. Es passa per diferents fases: separació d'allò conegut, enfrontament amb les pròpies ombres per incorporar-les, i sortir-ne reunificat".
:
Melloni és preguntat sobre la definició de Déu. I dóna una resposta, per mi, rodoníssima: "A Déu se'l coneix per l'experiència. I aquesta experiència és l'anticipació de plenitud que un cop besllumada fa que et passis la vida intentant omplir aquest buit entre l'anticipació i el recorregut que cal fer per arribar-hi".
: