dijous, de maig 31, 2007

Després de les eleccions *

Una mica de pressa (just com no s'han de fer les coses) em demanen que apunti algunes conclusions de les eleccions municipals celebrades el passat 27 de maig. La primera, més que òbvia, és que l'elevat grau d'abstenció és una dada negativa a la que ningú sap trobar-hi la clau de desactivació. La segona és que, malgrat això, els ciutadans que han exercit el seu dret a vot ho han fet clarament pel PSC i pels governs d'esquerres, almenys a Catalunya, especialment als seus principals municipis, inclòs el de Mataró. Al Maresme, per cert, el PSC recupera el rol de primera força política.
:
Anem a pams. L'abstenció és un problema greu, sobretot amb aquests índexs. Ens ho hem trobat en els dos referèndums i els dos comicis electorals anteriors i, segurament, hi ha múltiples factors que l'expliquen, alguns de contradictoris: des de l'excés de confiança fins a la desconfiança cap el sistema democràtic per a la resolució dels principals problemes de la gent (potser per això el relatiu èxit de les propostes radicals); des de l'excessiva individualització de la societat fins a la manca d'ofertes atractives i positives al voltant d'idees fortes i col·lectives; des del contingut dels programes (alguns semblen subhastes sense sentit) fins al llenguatge que encercla (i tanca) la política; des de la manca de polaritat (qui era l'adversari del PSC a Mataró?) fins a l'excés d'ofertes que semblen idèntiques; des d'una política massa eficaç i poc política ("ja em va bé els que hi ha") fins a uns polítics poc honorables (i la cantarella que "tots són iguals")...
:
Jo només dic això: Primer, que cal reflexionar una mica menys i actuar una mica més en aquests flancs descrits. Segon, que cal anar al nucli de l'abstenció que, a tot el món desenvolupat, es concentra als barris de les grans ciutats on s'hi acullen fenòmens que ningú sembla tenir-hi respostes satisfactòries, com l'accés a l'habitatge o la immigració. I, tercer, enlloc de menys política en fa falta més, em temo. Més gent (i gent diferent) que s'hi vinculi, partits més amplis i més flexibles, però també més forts per poder canviar millor l'entorn que volen canviar. I, de passada, encara que ja dic que menys parlar i més pencar, cal parlar una mica més clar, i més del que a la gent preocupa que no pas el que preocupa a quatre. I si algú té més idees, que les digui.
:
Finalment, el PSC té la responsabilitat, de nou, de liderar els canvis que encara cal fer des dels municipis. A Mataró serà la vuitena vegada, de manera que la dreta pot continuar comptant els anys. Fins que no arribem als que ella ha manat, ens en falten molts. Ens hem passat tota la campanya parlant de compromisos, no de promeses, de manera que ara toca complir-los. Per tant, primer farem allò que vam dir que faríem. Després mantindrem l'actitud que hem promès: dialogant i ferma, propera a la gent i capaç de canviar les coses, de les més grans a les més petites. I, finalment, farem tot això amb acord amb la resta de forces d'esquerra que aporten un projecte més complert, més base social que el recolza i una actitud de servei i d'humilitat que volem compartir al front d'un nou Govern catalanista i d'esquerres a la ciutat.

* article de la secció Des dels límits pel portal DiariMaresme.com (29.05.07)

Foto: Vaig donar la paraula a Baron, la nit electoral. Quin honor. Autor: Quico Melero.

:

dimecres, de maig 30, 2007

Isla Cristina

Aquesta població onubense (en català seria onubenca?) fundada per canetencs i consolidada pel mataroní Josep Faneca al segle XVIII ha conegut un canvi radical a les passades eleccions municipals. El PSOE d'Andalusia ha passat de 3 (de 17) a 12 regidors (de 21), descavalcant la majoria absoluta que el PA tenia de fa molts anys, després d'una crisi que afectava el propi alcalde, un senyor molt agradable, per cert. La nova alcaldessa també es diu Faneca, María Luísa. No sé si és descendent del pioner... però a Mataró sempre hi tindrà amics. I companys.
:

dimarts, de maig 29, 2007

Cigró negre

Em sembla bé que el líder del PP de Mataró faci autocrítica. També em sembla bé que s'autoelogiï (“hem presentat un programa potser avançat al seu temps”, glups!). No tant que desqualifiqui els votants de les esquerres, quan diu que “la gent vota esquerra perquè no sap què votar”. El que em sembla d'un mal gust inqualificable és dir que els membres del que pot ser el nou Govern són de "mala qualitat".
:
Estaria bé que concretés de què parla exactament i, especialment, si aguantaria una comparació amb la seva, de llista. No sóc pas jo, és un destacat membre del PP mataroní qui parlava fa poc sobre la qualitat del número 2: "una persona que no sabe ni hablar"; un "fenómeno" del que "muchos podemos reprochar actuaciones pasadas, muchos, pero nadie lo ha visto necesario hasta el momento. Nadie menos Juan Carlos Ferrando". També té paraules pel propi cap de llista i d'un dels altres acompanyants de la candidatura del PP, ara regidor: "siempre tiene que estar ese garbanzo negro que acaba fastidiando el potaje". Jo no m'atreviria a dir tant, ho prometo. Foto: R. Gallofré.
:

dilluns, de maig 28, 2007

L'abstenció, novament.

El gran tema d'avui, a banda del significatiu avenç del PSC en ajuntaments importants del país, és el de les apressades anàlisis del fenomen de l'abstenció que, des de fa ja algunes convocatòries electorals, afecta el cos de votants. Cada vegada que es produiex aquesta qüestió sorgeixen els mateixos tòpics i paraules buides com "hem de fer una reflexió"... fins a la propera. Seria bo que algú ja hi hagués reflexionat una mica, hores d'ara, no?. En vaig parlar una mica després del darrer referèndum i vaig recollir tres cites de tres articles que em van semblar que hi tocaven, just després de les eleccions al Parlament de Catalunya. I també un excel·lent article de Milà. Us recomano que ho rellegiu.
:
Avui, en Miquel Iceta s'hi ha referit en uns termes que em semblen rellevants o, com a mínim que proposen passar de la reflexió a l'acció. El Viceprimer Secretari del PSC, en la seva compareixença després de la Comissió Executiva del Partit d'aquest matí, recorda que aquest fenomen en dóna, més enllà de Catalunya i d'Espanya, als països desenvolupats globalment i, en especial, a les zones urbanes. Avui, assetjades per un altre fenomen, el de la immigració, i per la dificultat d'accés a l'habitatge, creu que aquests han de ser els dos objectius centrals del PSC. Iceta proposa tractar-ho en calma i lluny de declaracions més o menys interessades o fríoles. També recorda que l'absència de polarització disminueix la participació (ja vam advertir que l'enemic del PSC era l'abstenció... i, de fet, ho era també de la resta de formacions, excepte d'una i prou, potser) cosa que, a diferència potser de la resta d'Espanya, és exactament el que ha passat a Catalunya. Cal afegir, a més, que l'abstenció (un acte lliure) no treu ni un sol tros de legitimitat als resultats.
:
Abundant en aquestes tesis encara voldria apuntar algunes coses més, a banda que, potser caldria escoltar més els qui s'abstenen. La primera, que en general hi ha poca cultura de la participació. I que no s'arranja pas amb instruments, em temo. O, almenys, en instruments que abunden en els processos participatius que ja d'entrada tenen poc èxit. Crec que la individualització dels fenomens socials ("això em passa a mi") i les dificultats de la socialització (des de les "rituals" fins a la feblesa de les organitzacions) tendeixen a incrementar el fenomen. Sempre poso el mateix exemple: qui va a les reunions de l'Ampa? Doncs si per un tema tan important per un mateix com l'educació dels fills costa tant que hi participem (ja m'hi poso) imagina't per la resta... No sé com, però el primer que se m'acut és que els que participen haurien de transmetre la il·lusió, l'alegria i el plaer (bo i que sempre compensat amb l'esforç) de fer coses pels altres. No sempre és així: masa sovint hi ha victimisme, o es parla més dels merders de dins, o es renya els assistents quan en realitat el problema és en els no assistents (com en algunes misses). Bé, doncs votar és també fer coses pels altres. No sé si els que votem (ep, no els polítics, això és cosa de tots) transmetem exactament això.
:
La segona reflexió és que, en contra del que sembla, la competició i polarització són fonamentals per la vida democràtica. És a dir, subratllar les diferències, el joc dialèctic, l'esgrima de febleses i fortaleses mútues... tot el que potenciï la teatralització del conflicte (compte: teatre no vol dir mentida, sinó escenificació, mostra, substitució, simulacre, circ) contribueix a l'increment de tensió política. La ratlla d'això ja sé que és molt prima i que, sovint, la sobre-actuació porta directament al cansament. Aquesta paradoxa (tot, en democràcia, és ple de paradoxes) és molt important. El món de l'esport que, amb les seves regles d'esportivitat i la ritualització de la guerra, ens dóna alguns exemples a emmirallar-nos.
:
I la darrera és que ho hem de fer millor. Que s'ha de governar bé, fent el que es diu i passant comptes, atenent als problemes (qui primer els descrigui, primer en començarà a veure la solució) de la gent enlloc de problemes més o menys inventats. Fent que l'acció política respongui a un projecte que s'explica i s'entén, més que no pas a una subhasta sense ideologia o a un llenguatge incomprensible. I fent dels partits llocs més normals, més amables, també, més flexibles a tots els nivells però també més forts com a eines de canvi democràtic de les coses que no ens agraden.
:
Però, si us sembla, de moment, començarem pel que recomana en Miquel.
:
Foto: R. Gallofré.
:

diumenge, de maig 27, 2007

dissabte, de maig 26, 2007

Resultats 'on line' | Glicina

Resultats on line
:
Si voleu saber els resultats que es van obtenint on line a la ciutat de Mataró, demà, podeu accedir-hi a través d'aquest linc que, com a cada elecció, es va oferint des de fa anys. Serà públic i operatiu a partir de les 20 h. i s'actualitza a mesura que s'introdueixen les dades de les meses. Em permetreu una mica d'autobombo perquè aquest sistema de seguiment, amb un operatiu de recepció i processament de dades molt més ràpid, el vam posar en marxa quan jo era regidor de Serveis Centrals. Això sí, amb tot l'enginy dels responsables i treballadors municipals, ara que alguns parlen tan despectivament dels funcionaris. Va ser una aposta de la que em sento força orgullós, de la feina feta i dels professionals que la duen a terme. En fi, tot sigui a fi de bé.
:
Glicina
:
La glicina, un arbust trepador que ens va venir de Xina, floreix pocs dies, poster una setmana o com a molt quinze dies. Ho fa just a l'inici de la primavera. El meu veí i jo en tenim una cada un, jo em passo una setmaneta a l'hivern recollint les llavors que s'han desprès, tant de la meva com la d'ell (i viceversa). En fi, m'ho he fet venir bé per il·lustrar la campanya electoral que finà ahir, l'esplendor de les flors obertes amb tota la generositat de la natura concentrada en poc temps i les llavors que recollirem, moltes llavors, per florir de nou. O potser també és un bon símil per la Pentecosta. La natura, ja se sap, és el primer recurs per simbolitzar, és a dir, per la cultura.

divendres, de maig 25, 2007

Fem-nos confiança | Seguretat | Fi de campanya | Cibercampanya | Amb Baron

Fem-nos confiança
:


:
Més seguretat
:
Aquest matí hem presentat les propostes sobre seguretat i civisme. Després d'haver reduit un 11,8% els delictes i haver baixat un 24 % els accidents de trànsit ens proposem continuar aquesta tendència. L'Ordenança de Civisme, el Pla Local de Seguretat, El Pla Estratègic de la Policia Local (que ens portarà a 200 agents el 2012 i més repartits en el territori), la carta de serveis conjunta amb Mossos, la coordinació amb el Cos Nacional de Policia, el compliment de tots els plans de protecció (som l'únic ajuntament que ho té), el nou Parc de Bombers... ens hi ajudaran força. Foto: R. Gallofré.
:
Fi de campanya
:
Avui hem enllestit la campanya en un acte on no hi cabíem al Centre Cívic de Cerdanyola. He donat pas a un poema de l'Evarist Espada i una brillant intervenció de Manuel Mas, previ al discurs de Joan Antoni, proper, càlid, contundent ...i guanyador. Estem entusiasmats amb les mostres de suport que hem rebut (per exemple: la plataforma ja supera els 150) i pel clima que s'està generant.
:
Ho va dir molt clarament Manuel Mas (i qui ho havia d'entendre ja ho va fer), en aquestes eleccions no s'hi juga un partit de partits, sinó que s'hi confronten interessos: o els dels ciutadans o els d'uns quants. Avui Mora i Mojedano s'han tret la màscara. Mora, el baliga-balaga, ha dit a Ràdio RM que els socialistes fem discriminació positiva als immigrants. Ara ja no són rumors, la gran mentida sembla que l'ha dit un de Cabrera que vol ser Alcalde de Mataró. Mojedano, 'endemà de carregar-se el patrimoni i el treball amb els comerciants, uns dies després de segregar els avis, ha dit clarament que vol construir a les Cinc Sénies (com s'ho farà? Derogarà ell solet el Pla Director del Sistema Costaner?), una nova ciutat segregada de l'altra.
:
Però avui hem vist alguna sospresa més. Ja fa dies que ICV i ERC, amb una mica d'enveja mútua, potser, es disputen el lloc de seguidista del PSC. A vegades sembla que pensen més amb el PSC que amb ells mateixos... o amb els ciutadans. Quan Graupera (ICV) vincula l'alça d'ICV a la baixa del PSC potser oblida que sense un PSC fort ICV mai no governaria. I quan acusa l'alcalde Baron de populista (curiosament, el mateix adjectiu que Mora va emprar l'altre dia) deu oblidar-se també de les moltes vegades que Baron personalment ha resolt moltes coses (potser confon populista amb eficient?). I des de la lleialtat. Nosaltres no governarem, però, per fer contents ERC i ICV, sinó per servir els ciutadans i les ciutadanes. I qui s'hi vulgui apuntar, benvingut serà. Com sempre. Foto: Eloi Aymerich.
:
Baron guanya la cibercampanya de carrer
:
Només que passeu pel Youtube, una de les eines electorals noves d'aquesta campanya (i encara en fase embrionària), veureu com el vídeo de campanya de Baron ha estat descarregat més de 1400 vegades en aquesta campanya. En canvi, els de Mora... ni la candidatura de CiU els ha volgut veure.
:
Cathala i Graffeo, amb Baron
:
Avui també hem rebut el suport dels alcaldes de Créteil (França), Laurent Cathala i de Corsico (Itàlia), Sergio Graffeo, ciutats agermanades amb Mataró, a la candidatura de Baron. Podeu llegir aquí les cartes, la del socialista francès i la del sindaco membre dels Democrattici della Sinistra italià.
:

dijous, de maig 24, 2007

Dia intens de campanya

Ahir a la nit, debat a TV Mataró, un debat serè i tranquil on, malgrat tot, van sortir algun dels tòpics d'aquesta campanya. Sota el meu punt de vista, un Alcalde que domina els temes, que pot replicar amb dades i que no deixa passar les mentides de Mora i Cia. Baron va poder explicar els projectes, va explicar per què els proposàvem i que, sobretot, els compromisos que adoptàvem eren per ser complerts i, per tant, solvents. També va configurar-se una autèntica aliança entre CiU i el PP, que ja va ser anunciada molt a l'inici de la precampanya. Mora sembla mentida que digui que se li donen bé les matemàtiques (és un acudit?). Ahir va insistir en què els socialistes portem 27 anys governannt (i són 28), va rebaixar un milió d'euros el cost del pavelló Teresa Maria Roca, proposava 0 pisos al Sorrall quan en va signar 420, proposava eliminar un edifici al sector de Ronda Barceló que el seu grup va aprovar, va dir que la fiscalitat havia pujat un 58% (ha pujat un 9% contra un 11 que ho ha fet l'índex de preus al consum)... El dubte és: és un ignorant o un mentider ("compulsiu, ja ens coneixem...")? Foto: QM
:
Ahir també va ser el dia de l'acte públic de la Plataforma Alcalde Baron, un grup independent de persones que recolzen el candidat socialista, un grup divers que es compromet a favor del tarannà i les propostes de Joan Antoni Baron. Pel que em consta, hi van intervenir el portaveu, Pere Vilaseca, el promotor cultural Gustavo Herraiz, l'artista Xavier Ubach, l'esportista (i moltes altres coses) Anastasi Codosal, la periodista Teresa Carreras i l'empresari Lluñis Garcia, a més del propi Baron, al final de tot. Conec moltes persones d'aquesta Plataforma, sé molt bé que són serioses i crítiques i que el seu compromís s'ha de prendre amb mota responsabilitat. La majoria d'elles no han participat mai en campanyes polítiques i tenen una implicació ciutadana de primer ordre. Caldrà retornar aquesta confiança amb molta força a partir del dia 28. Foto: Josep Ribas.
:
Avui hem presentat les nostres propostes per combatre el canvi climàtic, ja sabeu, pensar globalment i actuar localment. Polítiques energètiques, de transport, de promoció de les bones pràctiques ambientals, de residus, d'estalvi... Això ve de lluny. De l'aprovació del Pla d'Acció Ambiental per a l'Agenda 21, amb el regidor Jeroni escoda, i el pas de gegant fet al primer mandat de Montse López de regidora. O les polítiques de reducció de consums del regidor Melero. O el desenvolupament de les plaques fotovoltaiques o del "tub verd". O de l'espectacular creixement del reciclatge ia disminució del volum total d'escombraries. Ve de lluny i vol anar més lluny.
:
També hem presentat el nostre programa adreçat a la gent gran. Lluny de considerar-los uns éssers limitats o una mena de ciutadans de segona als quals cal segregar de la ciutat, com pretén una de les últimes genialitats del candidat del PP de Mataró (es comença segregant gent gran i què s'acaba fent...?), el PSC creu que són part activíssima de la societat. Aposta per l'envelliment actiu, per l'atenció a casa (passarem del 7 al 12% en assistpencia domiciliària ...quan la mitjana catalana és al 3%), per una ciutat més humana (bancs, miccitoris, renovació busos...), per una regidoria específica... Baron i el regidor Oriol Batista han fet una excel·lent intervenció davant un restaurant ple de gom a gom. Foto: QM
:
Ara vinc de l'acte central de campanya a Barcelona, amb Montilla, Hereu i Zapatero, junt amb altres companys i companyes del PSC de Mataró. Un gran acte, prop de la victòria als municipis de Catalunya.
:
No me'n vull anar a dormir sense comentar l'última de les barbaritats de Mojedano (PP) en aquesta campanya (s'han de fer coses ben rares per sortir a la foto). Ara, contra l'opinió de la majoria de comerciants i els treballs iniciats per l'Ajuntament, proposen un altre projecte de Plaça de Cuba. Es carreguen l'actual edifici, una emblemàtica peça de la República feta per l'arquitecte Gallifa, catalogada patrimonialment, així com també tota una illa de cases. Tot avall, comerç i tot si s'escau, en una proposta feta des d'un despatx amb un photoshop i no a peu de parada. El nou despotisme en plena subhasta. Fer propostes així és la prova més clara que no tenen la mínima intenció de governar a partir de diumenge. O que millor fer volar coloms que repetir els veritables missatges de campanya del PP, amb Aznar promovent els accidents de trànsit i el guerracivilisme.
:

dimecres, de maig 23, 2007

Espai públic | Rocafonda i empresa | CiU especula

L'espai públic
:

:
Rocafonda i empresa
:
Ahir, míting amb un centenar de persones a l'Avinguda d'Amèrica, a Rocafonda, presentats per Glòria Figuerola i Montse Angulo, on Baron presentava els compromisos pel barri, que són molts, i jo insistia en el tamany de l'ambició de Mora i en el fet insòlit que el candidat del PP no s'adreci als mataronins per carta. El candidat socialista a l'Alcaldia repassava quina ha estat l'acció de l'Ajntament en un gran barri com aquest, parlava de les aliances i e sbones pràctiques a assolir (per exemple: l'experiència del Llibre Viu) i parlava dels euipaments i infrastructures que han de dotar el sector de més força encara. Moltes cares conegudes i ganes d'una gran victòria aquest diumenge.
:
A la nit, una seixantena d'empresaris sopaven amb el candidat Joan Antoni Baron per sentir de primera mà la presentació del programa per a l'economia i l'empresa de Mataró. Presentat per la candidata Alícia Romero, l'Alcalde va repassar els compromisos per fer encara més competitiva l'economia local, que creix en el seu ritme de creació d'ocupació i d'empreses i que té reptes ben clars al davant. I va donar una dada: som de les ciutats més atractives de Catalunya en matèria fiscal. Si millorem la formació (aquí, de nou, TCM) i les infrastructures (accessos a la C32 i laterals, tren orbital...) superarem amb escreix els factors de competitivitat que ens resten per situar-nos a tots els nivells en primer lloc. Fotos: QM.
:
CiU especula
:
Ahir, Artur Mas (sense notari, ara sí que pactaran amb el PP) va venir a Mataró en un míting de CiU en el que el candidat d'aquesta coalició per Mataró va acusar Pumsa, l'empresa municipal urbanística, d'especular. No va donar cap prova, no va ser capaç d'explicar ni un sol exemple d'aquesta greu acusació, talment com formacions radicals han fet. No ho pot fer. Per dues raons. Una, perquè no en trobarà cap. Dues, perquè el 99% de les resolucons del Consell d'Administració d'aqueta entitat han estat presos per unanimitat, és a dir, amb el vist-i-plau dels representants de CiU. Ho eren els senyors Àngel Fàbregas i Antoni Valls (ai...), tots dos excel·lents professionals i persones solvents (per tothom excepte per Mora). Per tant, si Pumsa especula, ho és amb l'acord de CiU.
:
CiU, però, sí que especula. Especula sobre els dies que trigarà Joan Mora a abandonar el lideratge de CiU després de perdre les eleccions, aquest diumenge. D'això també hi ha tradició.
:

dimarts, de maig 22, 2007

SPAM | Cristià i candidat | Un la té petita, l'altre 'passa'

Comunicat de la SPAM
:
La Societat Protectora d'Animals de Mataró (SPAM) ha emès un comunicat en el que es fa ressò de la proposta socialista d'un nou centre d'animals que superi les actuals instal·lacions i, especialment, el concepte heretat de gossera, que ha de convertir-se en un element proactiu en favor de les mascotes i llur funció social. aquesta proposta, que és al Programa del PSC, és fruit d'haver-ne parlat a l'abast en l'etapa prèvia a la campanya, amb baron en tant que candidat. Així es fan les coses: escoltant, acordant i comprometent-nos.
:
Escrit per al web de cristians del PSOE
:
L'amic Carlos García de Andoin em demana un breu escrit per al web dels cristians del PSOE, en el que alguns socialistes que hem fet pública la nostra condició de cristians expliquem que ens presentem a les eleccions municipals i quin és el nostre compromís. Aquí va.

Voy en una lista donde hay cristianos y otros que no lo son, y muchos de los que ignoro qué fe profesan. Creo que así debe ser el compromiso político de los cristianos, en opciones cuya identidad religiosa no es lo fundamental. “Id a Galilea”, decía Cristo, como quien envía a sus más queridos a comprometerse en un mundo complejo, lleno de problemas gordos y pequeños, dónde la adscripción religiosa no es lo fundamental sino, especialmente, la actitud de servicio y, por encima de todo, a los más desfavorecidos. Así me planteo también mi compromiso municipal, fruto de la opción que hice en su día al afiliarme al Partido Socialista. Hay que ponerse manos a la obra. Ni lo podemos dejar exclusivamente a otros (más doctos, o más acostumbrados al poder…) ni podemos aguardar mucho a que una revolución, o un milagro, o un caudillo lo arregle todo de golpe. Eso es mentira. Ponerse manos a la obra es empezar a veces por lo más pequeño pero urgente, levantarse y ponerse a currar cada día, fracasar mil veces y tener éxito en cien, no desesperarse cuando ves que al arreglar un problema surgen otros y recordarse a menudo de quiénes son los tuyos y para qué estás aquí. No, los tuyos no son los católicos, son los pobres. Y la pobreza, nuestras limitaciones, no son tan sólo económicas. Así, con ese tesón diario, podemos ni que sea un poquito hacer la vida más digna, más plena y más feliz a nuestros conciudadanos. Lo merecen.

:
Joan Mora la té petita
:
Vol un Corte Inglés reduït (digui el que digui el concurs i amb el risc de perdre mil llocs de treball nets); vol dedicar-se a fer d'Alcalde (si pacta amb el PP, és clar) el temps que li sobri dels seus negocis; una sala de lectura enlloc d'una Biblioteca com la Pompeu Fabra a l'Escorxador; vol un TecnoCampus senzillet, sense les universitats (posant en risc la creació dels tres mil llocs de treball); vol un Sorrall escapçat, la seva primera decissió política ha portat a l'empetetiment del Grup de CiU amb l'amputació de dos dels seus membres; no surt ni a la propaganda genèrica de CiU (on hi surten tots)... Res, que Joan Móra la té petita. L'ambició, és clar. Més a prop de les dimensions de Cabrera (que no sé per què s'avergonyeix de ser-ne veí) que d'una ciutat com Mataró. S'hi ha de viure. S'ha de viure, per estimar-la i per abocar-hi l'ambició que mereix.
:
I Mojedano passa dels electors
:
He rebut la propaganda de totes les formacions polítiques amb representació. Com que m'hi dedico, m'agrada veure els dissenys, els missatges, etc. La sorpresa de la del PP és majúscula. El candidat d'aquest partit a Mataró és l'únic que no surt enlloc del que envien (excepte la papereta), és Rajoy qui escriu una carta... Els ciutadans de Mataró ens mereixem que els candidats se'ns adrecin, ens mirin a la cara i no s'avergonyeixin de les sigles amb les quals es presenten. En fi es veu que Mora haurà de pactar directament amb Rajoy enlloc de Mojedano. Cap problema: ara ja han jubilat el notari.
:

dilluns, de maig 21, 2007

Model de ciutat | 3 actes | Al·ludits | 28 anys

Model de ciutat
:

:
Infrastructures, Cerdanyola i Cultura Popular
:
Aquests han estat els tres àmbits en els quals avui el PSC ha ofert els seus compromisos. El primer, davant la nova rotonda de la Carretera de Mata amb Manel Nadal i els dos diputats socialistes, Manuel Mas i Consol Prados, així com els regidors Manchado i Vilert. Hem volgutsignificar la importància que tenen les infrastructures de mobilitat, les que ens han de dur als aeroports, a l'AVE, a la resta de la Regió Metropolitana, etc... Els Governs d'esquerres a Catalunya i a Espanya han apostat per desencallar els projectes que hi havia aturats als despatxos dels governs de CiU i del PP.
:
Després, míting a la Plaça Isla Cristina, al bell mig del barri de Cerdanyola, el barri d'acollida de Baron com de tanta i tanta gent. Acte entranyable i multitudinari, ple de compromisos "per fer de Mataró una gran ciutat i del barri de Cerdanyola un gran barri d'una gran ciutat". Entusiasme pels equpaments, pels aparcaments, pels nous carrers, pel projecte del Sorrall, per l'atenció a les persones, etc. Ens han acompanyat els candidats Carme Esteban i José Antonio Ricis, dos independents de barri, molt actius, que aposten pel projecte. També hi havia Remigi Herrero, que tanca la llista, així com els també candidats Javier Naya, Angelita Rico o Consol Prados, entre el públic. Cerdanyola dóna molt de sí.
:
I, al vespre, trobada amb les entitats de cultura tradicional i popular de la ciutat, a l'edifici de l'antiga Presó, magnífic lloc. (Serem l'únic partit que s'ha adreát també a aquest sector?). L'Ivan Pera, Vicepresident del Patronat de Cultura i també candidat, ha introduït Baron. No és pas aliena la tradició i la identitat al nostre projecte de ciutat, ans el contrari. La tradició i la identitat, bé al seu servei o bé separant-se'n, marquen els fluxes de la cultura. I els seus actors, els seus creadors, en són els protagonistes. Cal que hi hagi el màxim respecte a aquesta producció. Si això és piopulisme, allà ell qui ho digui. per nosaltres és eficàcia. Bateria de propostes en matèria de cultura desgranades per un candidat coenixedor a fons de la vida cultural de la nostra ciutat. Molts s'omplen la boca de cultura catalana, nosaltres fem propostes. Fotos: QM.
:
Es donen per al·ludits
:
L'empresa d'un conegut exdiputat i exregidor del PP ha emès un comunicat del Gremi de Constructors responent a unes paraules del diputat Manuel Mas al sopar d'inici de campanya, que es referia a les crítiques que alguns feien a PUMSA dient que aquesta els feia la competència. Mas en cap moment va referir-se a ningú, però ja passa que els al·ludits implícits ds'acaben manifestant. El diputat també va al·ludir a una operació immobiliària del Gremi que aportà substanciosos beneficis. El cert és que hi ha un pretès "estudi" (en realitat, algunes entrevistes nominals però anònimes compilades i sense cap mena de rigor científic) que s'ha usat per criticar l'empresa local d'urbanisme, entrant en campanya. Després, PP i CiU s'han fet seves les crítiques (malgrat votessin un 99% de resolucions del seu Consell d'Administració). Bé, es veu que hi ha qui creu que encara podria fer més negoci en el mercat immobiliari i creu que l'Ajuntament no el deixa (en què quedem, Mora, hi ha especulació o no?). "L'ajuntament decideix i Pumsa executa", criticaven al pamflet. I doncs què es pensaven que era, la democràcia? En fi, ja sabeu, el PSC farà que qui governi l'Urbanisme mataroní siguin els ciutadans, i en rebin les seves conseqüències, no pas cap entitat gremial, per més respecte que mereixi. Foto: Mas a l'inici de campanya. Autor: Ramon Radó.
:
28 anys de no saber on van
:
Dissabte el web del PSC va recuperar l'entrevista que fa un any es va publicar a capgros.com al cap del Grup de CiU a l'Ajuntament, Joaquim Esperalba, en la que admetia que la seva preferència per encapalar la llista dels convergents era l'actual regidora Mª José Recoder, alhora que elogiava el tarannà de l'Aclalde i ara candidat a la reelecció, Joan Antoni Baron. Val a dir que Mª José recoder no repeteix a la lista de CiU, així com no ho fan Antoni Valls i Josep Lluís Martí, d'Unió, que han acusat el candidat actual, Joan Mora, de prepotència i de formes inacceptables. Sé de força gent de CiU que, per si les mosques, es distancien de Mora en privat.
:
El més sorprenent d'aquest candidat (que encara no ha descobert que set per quatre fan vint-i-vuit), és que quan critica els anys de permanència del PSC al Govern com a únic argument de campanya, obviant que hi ha hagut eleccions pel mig, i no s'adona del ball de candidats que la coalició ha anat oferint. El 1979, Ramon Pla. El 1983, el senyor Josep Beltran. 1987 i 1991 va repetir el diputat Ramon Camp. El 1995 fou Josep Mañach. El 1999, Ramon Camp, torna de nou i marxa de nou, molt de pressa, molt de pressa. El 2003 Joaquim Esperalba i ara aquest senyor de Cabrera. Senyor que s'estrena amb mal peu, amb una crisi al seu grup municipal, plegant-li dos regidors importants pel seu grup. Hi ha qui ja es pregunta pel candidat del 2011. Vint-i-vuit anys de no saber on van, potser. Foto: Recoder, entre els regidors Martí i Esperalba en un ple recent. Autor: R. Gallofré (capgros.com)
:

diumenge, de maig 20, 2007

Congregació vs. segregació

Aquest migdia, acte al barri dels Molins, on la gent seguia l'acte des del carrer perquè no hi cabíem al local que havíem triat. He presentat Montse López, a qui he comparat amb un exregidor del barri, que era present allà, en Jeroni Escoda, molt estimat per tothom. D'ella he dit que és just com nosaltres, de Mataró, dels barris de la ciutat, i queno ens cal anar a fora a buscar candidats.
:
Baron ha parlat dels compromisos del PSC amb el barri de Molins per aquesta contesa electoral, un barri estratègic, que comptarà amb un tran equipament a l'anomenat "triangle", que se'n podran beneficiar els veïns del barri i de molt més enllà. Eminentment esportiu, semblant al del Sorrall. Però també hem parlat dels accessos a la C32, dels petits agenáents, de la reforma de Desviament , etcètera.
:
A la gent els ha semblat aberrant les propostes segregacionistes del PP i de CiU, els primers, col·locant els avis on avui hi ha els cotxes abandonats i treure'ls de la ciutat. Els segons, determinant què és cultura catalana o no en funció dels sentiments de les persone si no de la nacó que els aplega. De nou, la garantia de la cohesió som els socialistes.
:
Després, passeig, dinar i actuacions a la Romeria del Rocío, al Parc Forestal. Un èxit de participació, d'alegria i de congregació (contra la segregació, congregació), en el que he pogut saludar multitud d'amics i veïns que, a banda de veure'ns-hi cada any, ens veiem sovint durant l'any. Els fenomens d'expressió cultural lligats a l'origen andalús tenen, com la resta de moviments associatius, diria jo, una forta component de socialització. Potser cap altre fenomen reuneix gent de tantes edats diferents en una mateixa activitat. Sóc dels que pensa que convé conservar-ho i cuidar-ho. Catalunya és feta de projectes cohesionadors, sobretot, això és part de la seva identitat. Mirant avui el candidat de CiU pensava ... com és que no se n'adona?
:
Fotos: QM i SG.

(En parlen Tenda de Campanya i l'Eloi)
:

dissabte, de maig 19, 2007

Governar bé | Neo-segregacionistes | 100.000

Governar bé
:


:
Aquest és el segon de cinc vídeos que penjarem d'aquí a les eleccions en els que Baron resumeix les idees del nostre programa. Ahir a la tarda, actes a la Plaça Antonio Machado, a Cirera (a la primera foto), i a la seu d'Aigües de Mataró SA, al Camí de la Serra (a la segona), acompanyats de dirigents veïnals i associatius, de companys i veïns d'aquests dos barris i d'altres que aprofiten per aclarir algunes coses. A la nit, sopar de la JSC a la Romeria del Rocío i, abans, la inauguració oficial. Curiosament, m'hi vaig trobar força gent que m'havia vist al debat de TV Mataró dimecres passat, i no precisament massa avesats en política. Perquè després diguin que els debats són avorrits o que la política no interessa (o que els debats de TVM no els veu ningú). La realitat és tossuda.Fotos: QM.
:
Neo-segregacionistes
:
Aquest vespre hem tingut l'acte de la JSC, sensacional, a la Plaça de les Tereses. Tampoc no he vist cap acte de cap altra formació política juvenil, o de cap de les candidatures en matèria de política juvenil. Allà s'han presentat les propostes dels socialistes per procurar la lliure emancipació dels joves. Ho han fet diversos membres de la candidatura, Javier Naya, Primer Secretari de la JSC, Sara González, que també és a la direcció nacional de la JSC, i Ana Barrera, dirigent local de la JSC. Ha enllestit l'acte Joan Antoni Baron. En el seu parlament, Baron ha fet referència a la darrera proposta del PP en aquesta mena de mercat de barbaritats que el partit d'Aznar fa en aquesta campanya. Primer volien fer venir creuers en un port on no hi caben i ara pretenen segregar els nostres avis de al resta de la ciutat, treure'ls dels barris (i de la vista del senyor Mojedano, suposo) i portar-los, es veu, davant de l'Hospital (no deien que no hi volien que hi visqués gent, allà...?). Sobretot, que no molestin, a dins de la ciutat, que no comparteixin serveis públics, que no millorin les seves condicions en la vida quotidiana de la nostra ciutat i els nostres carrers, tots ben lluny. Es comença per segregar els avis i s'acaba per justificar qualsevol cosa.
:
Cent mil
:
Res, un apunt per dir-vos que he arribat a les cent mil visites en aquest bloc des que, l'octubre de 2004, vaig decidir instal·lar-hi un comptador. Si acompanyem que s'han servit unes 124 mil planes, déu-n'hi-do. Bé, si avui ens veiem a la festa del Garbí o demà al Rocío, ja ho celebrarem.

divendres, de maig 18, 2007

Baixa l'atur i puja la contractació


Font: Observatori del Mercat de Treball / Ajuntament de Mataró.
:
L'Observatori del Mercat de Treball de Mataró corresponent al primer trimestre d'enguany ens indica que, amb un ritme superior del de Catalunya i Espanya, creix la contractació laboral i es redueix l'atur, en més d'un 6%. Mataró té cada dia més treballadors i més empreses, el nombre dels quals ha crescut per damunt del de la població aquests darrers quatre anys. Amb aquesta base, podem encarar el futur amb entusiasme. En primer lloc, per consolidar i convertir en fixes els contractes de treball. En segon lloc, per diversificar la nostra base productiva, de manera que aguantem millor els cicles. I, en tercer lloc, apostant per la innovació a tots els efectes, en tots els sectors. El TecnoCampus de Mataró, que alia les activitats punteres amb l'ensenyament tecno-científic, és la gran aposta (no l'única) en aquest darrer objectiu, encara que el candidat Mora no ho entengui. I crearà 3.000 llocs de treball més.
:

dijous, de maig 17, 2007

Borrell amb Baron | Debats

Borrell recolza Baron
:
Aquest migdia hem anat fins al Pla d'En Boet, barri que té l'honor de rebre la primera promoció d'habitatge públic promogut per la Generalitat (administració competent), que va haver d'esperar que CiU deixés de governar. Ens h ha acompanyat l'expresident del Parlament Europeu i el que fos Ministre encarregat de l'habitatge amb Felipe González, és a dir, quan a Espanya es feien habitatges de protecció oficial, allò que Aznar va deixar pràcticament de fer.
:
Hi hem anat a presentar els nostres compromisos en matèria d'accés a lhabitatge, un dels principals objectius del nostre sprograma. Després de les promocions de l'anterior pla (que data del 2001) i, com que Mataró ha esgotat el seu sòl residencial, després de les reformes urbanístiques que han permès l'obtenció de sòl públic sense moure ni un centímetre el sòl edificable, ara podrem obtenir més de 1.200 habitatges protegits, d'acord amb el Pla d'Habitatge que vam aprovar tots (i del que ara CiU i PP es fan els suecs). I més coses: rehabilitació, col·locació d'ascensors, ajuts... Ho podem fer perquè també les majories progressistes han aprovat tres lleis: La d'Urbanisme, que obliga a destinar un 30% a la protecció. La d'Habitatge, que ens dóna més instruments. I la del Sòl, a Espanya (amb el vot en contra del PP), per aturar la disbauxa urbanística dels governs i municipis conservadors (conservadors de tot excepte del paisatge). En parla Baron.
:
Després hem anat a dinar per presentar les propostes sobre Europa. Com que no he sabut trobar en cap dels programes dels altres res semblant (de fet, ni CiU ni el PP, hores d'ara, tenen penjat íntegre el seu programa electoral), he de dir que el PSC és l'unic partit que en té. Mataró es Europa, té vocació europea i té els mateixos reptes que el conjunt del vell continent. Borrell ha citat alguns dels reptes. I ha elogiat algunes de les coses que es fan a Mataró al respecte, més enllà de l'Ajuntament, com el programa de ràdio que dirigeix la periodista Teresa Carreras, o la compliació de treballs de Pep Molsosa sobre la seva experiència a la Comissió. Fotos: QM.
:
A qualsevol preu
:

Ahir, debat a TVM, on vaig compartir el plató amb la resta de candidatures (excepte amb el PRC, a qui encara ningú no ha vist). La setmana que ve, nou debat al mateix mitjà, ja amb els cinc caps de llista de les formacions amb representació. Tradicionalment, en aquests debats hi acostuma a anar el número 2, per això em va tocar. CiU no ho sabia, de manera que me les vaig haver de veure amb el cap de llista de la formació, que va demostrar vàries coses que jo temia. La primera, que aguanta malament les crítiques i s'esvera aviat. La segona, que sense els regidors socialcristians Valls i Martí, que ha tractat amb prepotència, Mora s'ha quedat sense assessors solvents: s'equivoca de números, critica accions que han comptat amb el suport de CiU (és clar que el del PP també ho feia) i es permet criticar les sevillanes un dia abans que comenci la Romeria (i una setmana després de la utilització burda que va fer dels símbols... que aleshores sí que eren bons).
:
La tercera, és que no té massa coses a dir. I la quarta, que -digui el que digui i faci o no el numeret de demanar acords a ERC- l'acord amb el PP és ferm i, per poc que sigui, el partit d'Acebes i Zaplana manarà a Mataró amb ell d'alcalde. Jo vaig explicar les nostres propostes, el perquè d'aquestes propostes i no unes altres, vaig demanar el vot i també vaig haver de defensar-me davant l'ofensiva (mai més ben dit) del PP i de CiU. Ja vaig dir que no ens deixaríem dir de tot.
:
Avui, debat al Foment, organitzat per Capgròs i Mataró Ràdio, amb un format que combinava l'espectacle (excel·lent grup de jazz, enginyoses actuacions...) amb el debat. Format arriscat, però, a tenor de la multitud de debats que s'organitzen en aquests comicis, segurament necessari. El debat ha demostrat algunes coses. Primer, un Govern solvent, amb Baron destacant (ja sé que em queda malament de dir, però és el que sento). Segon, una oposició coordinada per "treure els socialistes" a qualsevol preu, inclosos els hooligans. Tercer, que Mora encara no ha resolt la seva manca d'assessors. Per exemple: critica el cotxe que assisteix al Mataró Bus denunciant infraccions de manera que es milllori la seva velocitati es previngun accidents (la compra del qual CiU va avalar amb el seu vot) i no se li acut res més que dir-li el cotxe fantasma (amb les repercussions criminals que té per molts mataronins). Ja veieu: a qualsevol preu.
:

dimecres, de maig 16, 2007

Habitatge i feina | Salut

Habitatge i feina
:

:
Aquest és el primer d'un grupet de vídeos que anirem penjant en el que el candidat socialista explica breument quines són les propostes electorals en diferents àmbits. Avui, habitatge i feina.
:
A la xarxa hi podeu trobar altres entrevistes interessants a Joan Antoni Baron. Com la que publica e-notícies ("els immigrants tenen drets, però també deures") o en l'esplèndida reivindicació de l'autoestima mataronina que fa a ElTotMataro.cat. Fa pocs dies n'apareixia una altra a capgros.com. I també a internet ha sortit la carta de l'exregidor Antoni Valls quan va decidir deixar el seu escó, en la que explica la prepotència i el mal estil de fer política del candidat Joan Mora. Ah, i avui, debat a TVM, que reemetran demà.
:

Salut
:
Aquest matí el cap de llista del PSC, Baron, ha presentat el els seus compromisos en l'àmbit sociosanitari de Mataró. L'acte s'ha celebrat a la Fundació Hospital, davant una quinzena de representants d'entitats sociosanitàries locals. Entre els compromisos de Joan Antoni Baron destaca el fet d'incrementar fins a un 12% l'assistència domiciliària als majors de 65 anys de la ciutat, una xifra que triplicarà la mitjana catalana. Joan Antoni Baron ha assegurat que durant els darrers 4 anys s'han marcat les pautes per durant el proper mandat fer "el gran salt en política d'assistència sanitària i de benestar social". Entre les propostes del PSC de Mataró hi ha les de crear 2 nous CAP's, ampliar-ne 2, fer un nou Centre de Salut Mental a la Llar Cabanellas, un nou Centre d'Urgències d'Atenció Primària al Camí del Mig o incrementar la relació entre els serveis sanitaris i polítiques d'innovació a través de TiCSalut.

:

dimarts, de maig 15, 2007

Per l'esport | No saben de números

Per l'esport
:
Ahir a la nit vam anar a sopar amb vuitanta representants del món esportiu, representants de la majoria de clubs i entitats esportives de la ciutat. Baron va defensar que vol una ciutat on "l'esport pugui formar part de la vida quotidiana de la majoria dels ciutadans". El candidat socialista, a qui acompanyava pere Alcober, diputat provincial d'Esports, i Ivan Pera, regidor d'Esports de Mataró, va ressaltar l'esforç dels clubs per tirar endavant la pràctica esportiva. "Aquest esforç no té preu" va dir.
:
Joan Antoni Baron va explicar que els socialistes havíem fet "un programa responsable amb les necessitats de les persones, una de les quals ha de ser l'esport" va dir. Baron va destacar la gran quantitat de projectes que es compromet a tirar endavant si surt elegit alcalde: 2 nous camps de futbol al Sorrall, un nou poliesportiu al Carrer Euskadi, un nou estadi d'atletisme als Turons, un gran equipament esportiu al triangle dels Molins o 2 nous quilòmetres de carril bici. Baron també va avançar que Mataró es postularà com a candidata per acollir una edició propera dels Special Olympics. Fotos: QM
:
No saben de números
:
L'altre dia fèiem broma amb l'eslògan de CiU i la seva tendència a errar en els números (de les vegades que havíem tret majoria absoluta, del lloc al rànking de Mataró per població, etc...) i el que feia més gràcia era els de 27 anys són massa. Baron va dir "no saben la taula del quatre, set per quatre fan vint-i-vuit". Bé, em fan arribar un post d'un membre de la llista de CiU en el que diu "Són clarament 27 anys del mateix ajuntament, doncs a l’inici del primer mandat de la democràcia el govern era de concentració i gairebé totes les forces amb representació en formaven part. Això, si no recordo malament, es va trencar quan l’alcalde Majó va anar a fer política a Madrid". Bé, Joan Majó dimití a finals de 1982 per anar de Director General d'Informàtica i Electrònica del nou govern de Felipe. Estirant molt (i encara no s'han complert), i si agaféssim aquest criteri, serien 25 anys, que és quan CiU abandonà el govern de progrés. Ni 27 ni 28, doncs. No saben comptar.
:
Però el més greu (això darrer és una anècdota ben tonta... si no fos que és l'eslògan) és que el candidat Mora un dia que visita el Palau, els tracti de ghetto, criminalitzi el barri i, a sobre, es mengi la biblioteca que ha de dinamitzar tota aquella zona. I que nosaltres sí que farem. Si us plau, quedi's a Cabrera. O a fer negocis, no sigui que per compatibilitzar-los amb la política acabi com ell.
:

dilluns, de maig 14, 2007

Ocupació estable | Mora: dues cares | Si el deixes fer

Per l'ocupació estable
:
És un dels reptes que té la nostra economia. A banda de generar ocpació (només TecnoCampus i El Corte Inglés generaran milers de llocs), cal millorar la seva estabilitat. Això és el que vam anar a explicar als amics de la Unió General de Teballadors que, divendres passat, van tenir l'amabilitat de rebre'ns, amb el candidat Baron al capdamunt. Una sèrie de mesures per a la millora de la competitivitat (aposta pel valor afegit i la innovació, per les comunicacions, pel sòl competitiu, per la captació d'inversions, per la diversificació, pe la formació...) acompanyades d'altres que estirin els agents socials i els empresaris a la creació de llocs estables. Pujarem un 20% els actuals recursos que hi destinem des de l'Ajuntament, que avui ja ha anunciat les ajudes d'enguany: 600 euros per treballador.
:
Les dues cares de Mora a Cerdanyola
:
Un ciutadà m'envia un correu electrònic preguntant-me si el candidat Joan Mora es pensa que som tontos. Pren una de les entrades que vaig fer fa uns dies i em recorda l'aprovació que va fer CiU del Pacte per a l'Habitatge, que assumia un ambiciós Pla annex, el qual, a la pàg. 20 proposa la construcció de 420 pisos a l’àmbit del Sorrall quan en un recent acte sembla que s'han retractat. Jo deia l'altre dia que potser és que Mora no s'havia llegit el document, donat que la negociació la va portar en nom de CiU el regidor Antoni Valls, qui ha estat apartat de males maneres. Jo li he respost que, darrere d'una pretesa "descongestió" del barri de Cerdanyola, hi ha una voluntat implícita que el barri no disposi de més habitatges de protecció oficial, de fer operacions inviables per retardar-ne llur execució, d'evitar fer més equipaments o de fer créixer les zones verdes... És a dir, tot el que preveu el Pla que es volen carregar i que fa tan poc temps lloaven.
:
Si el deixes fer
:
Al Full Dominical de l'Arquebisbat de Barcelona de la setmana passada hi havia una breu entrevista d'Òscar Bardají a Francesc Grané, autor del documental Re-crear soledats, del que ja n'he parlat, a propòsit d'aquest darrer treball fruit d'una trobada enregistrada amb vídeo de fa uns deu anys amb la germana Cristina Kaufmann, carmelita suïssa-mataronina que finà l'any passat. Amb poques paraules tenim una breu semblança de la protagonista, que

va venir a Espanya atreta per una pintura d’El Greco. Aquí coneix les obres de Teresa de Jesús i Joan de la Creu, amb qui sent plena sintonia espiritual. L’any 1964 entra al Carmel de Mataró. Molta gent la va conèixer arran de la seva intervenció, l’any 1984, en un programa de Mercedes Milá a TVE, quan va pregar en directe amb gran senzillesa i profunditat.

Grané explica com va ser el procés que el va portar a fer el documental, que "parla de la interiorització, de la pregària, del sentit de creure, dels joves, de la manca de comunicació, del
perdó
...". Per l'autor,

la trans-missió de les experiències centrals del cristianisme és urgent. Cal reconstruir el llenguatge religiós vinculant-lo a experiències humanes profundes. La soledat davant l’existència és el que més ens defineix com a persones. La feina de trobar un sentit a l’existència és feina de cadascú. Tenim l’oportunitat de Recrear-nos a partir de deixar entrar Déu en la nostra vida. Ressuscitar vol dir això: Déu et pot tornar a crear, si tu el deixes fer.
:

diumenge, de maig 13, 2007

El dilema | Umbral i el barroc

El dilema
:
Aquest matí, al Casal Nova Aliança, Joan Antoni Baron i Carme Chacon, així com Pere Vilaseca, de la Plataforma Alcalde Baron que ja supera les 100 adhesions, presentats per Manuel Mas, han llançat alguns missatges interessants. L'Alcalde ha posat el dit a la llaga quan, amb l'exemple de la política urbanística, ha plantejat el dilema d'aquestes eleccions. O el governem de manera que les conseqüències reveretxin en el conjunt de la població (més zones verdes, més equipaments, més habitatge social) o el cedim a alguns que diuen que encara no hi gaunyen prou, amb els aplaudiments entusiastes de la dreta, de Mora i Mojedano. Aquest és el dilema d'aquestes eleccions.
:
Fora d'això, Baron també ha fet notar la manca total de rigor del candidat de CiU (només amb les xifres, ja balla tot), com avui es recull al post de Tenda de campanya. Un desgavell. No tenia tan desgavellada, aquest matí, la seva pretensió d'ultilitzar descaradament un acte religiós per fer campanya (en un lloc on mai havia anat) i no parar de fotografiar-se darrere una marededéu que veia també per primera vegada. El dilema també és entre dues categories morals.
:
Umbral i el Barroc
:
Li pregunten a Umbral si ell és barroc i diu:

¿Barroco, yo? No lo sé. Me gustaría ser barroco. El barroco supone el idioma, ese idioma sensacional. En todo el barroco supone más, en la música, en la pintura, en todo, supone más. Ir a más en lo que se inventa, en lo que se crea. Es lo inesperado, la paradoja, el juego, la ironía, la posibilidad de pensar de otro modo. La clave de todo para el artista barroco es sorprender.

Francisco Umbral entrevistat per Jordi Galves al Suplement "Culturas" de La Vanguardia, 9 de maig de 2007.
:

dissabte, de maig 12, 2007

Per les dones | El Tot *

Per les dones
:
Dimecres passat vam presentar el programa del PSC per a la igualtat de les dones. Ho vam fer al recent Centre d'Informació i Recursos per les Dones, a Rocafonda, amb dues candidates lligades al barri, la Glòria Figuerola i l'Ana Barrera. I, òbviament, també amb Baron, altres candidates i regidores i altres persones vinculades al moviment per a la igualtat a Mataró i que ens han ajudat, sota la coordinació de la Marian i el seu grup de treball al front de la Secretaria de la Dona del PSC de Mataró, a fer el programa. Aquest Centre, el treball que fa l'Ajuntament des de fa ja uns anys i la nova Llei d'Igualtat donen un impuls important a aquesta matèria.
:
Els socialistes, que volem una regidora de la Dona que compti amb amb recursos econòmics i tècnics específics, també proposem ampliar el Centre Integral de la Dona a Rocafonda com a nucli de totes les polítiques adreçades a les dones (serveis formatius, sanitaris, laborals, atenció personalitzada...). El farem a l'equipament que sorgirà al carrer Gibraltar, d'acord amb el que hem volgut: que els barris també tinguin centralitats.
:
No deixarem de realitzar campanyes d’informació, sensibilització vers la igualtat de gènere i vers la violència masclista. També transformarem l’actual Consell d’Igualtat d’Oportunitats en el Consell de Dones amb presència de totes les entitats de la ciutat que treballen per les dones (com fins ara), i sumant-li representants de tots els agents socials de la ciutat (associacions empresarials, sindicats, àmbit educatiu, sanitari, jurídic, esportiu, etc) perquè així esdevingui un consell més representatiu de la realitat social. Donarem també un nou impuls al Protocol contra la violència vers les dones, assolint més coordinació entre els serveis i un seguiment més estricte de les actuacions que es porten a terme. Alhora, desenvoluparem dos centres familars per infants de 0 a 3 anys, que permetin la conciliació de la vida familiar i laboral, un dels reptes que tots, dones i homes, hem d'assumir els propers quatre anys. I, com va anunciar l'Alcalde i candidat a la reelecció, farem un Govern paritari. Sols o acompanyats, aquesta serà la nostra exigència. Foto: QM.
:
Ara estem més segurs i millor preparats *
:
En matèria de seguretat ciutadana, a Mataró, el Govern té tres objectius. Un, la reducció del nombre de delictes. Dos, la reducció del nombre d'accidents de trànsit. I, tres, una actuació més global en el conjunt de riscos, nous i vells, que anem adquirint en tant que ciutat desenvolupada. Però hem avançat o hem retrocedit? Mireu, en els quatre anys que van de 2003 a 2006, els delictes han baixat un 10,8%, arribant a un dels nivells més baixos que hem vist mai. Si ens fixem en la proporció per nombre d'habitants, la reducció encara és més gran. Lluny queda, per sort, la precària situació en què ens abocà el Govern del PP amb gairebé el desmantellament del Cos Nacional de Policia molt abans del desplegament dels Mossos, justament els anys que s'incrementen nous fenòmens com el de l'estrangeria, que són de la seva competència. Un desastre. Ara, amb més agents de policia que mai als carrers de la ciutat, amb patrulles mixtes Mossos-Policia Local, amb actuacions conjuntes que permeten més detencions, etcètera, podem atendre amb més qualitat les necessitats de seguretat de la ciutadania.
:
Els accidents han baixat en el mateix període un 24,6% (mentre que s'han estancat a la resta d'àrees urbanes). No podem fer broma amb això. Reconec que les mesures per aconseguir-ho no són massa populars (bo i que han baixat el nombre de multes), però l'objectiu bé s'ho val. I, per últim, en atenció als nous riscos, he de dir que Mataró està més preparat que mai davant un incident, una catàstrofe o un incendi. I que, amb l'aplicació de la nova Ordenança de Civisme, podem atendre el principal que els veïns volen per als seus barris: més tranquil·litat i respecte als que hi vivim.
:
* publicat avui a la revista El Tot Mataró, avui.
:

divendres, de maig 11, 2007

Juguem per Mataró | Gospel a Mataró | Responsables de Pumsa

Juguem per Mataró
:

:
Gospel a Mataró
:
Només unes ratlles per recomanar-vos la I Trobada de Gospel que es fa a Mataró, amb un programa que inclou grups catalans de primer ordre, inclosos Gospel Sons, de la ciutat amfitriona. El PSC, al seu Programa, proposa donar continuïtat a aquest esdeveniment en els propers anys. Per no enrotllar-me més, us remeto a la relectura de posts anteriors. Un de Joan Antoni Baron i un altre, perdoneu la immodèstia, d'un servidor reproduint un article a la revista Valors.
:
CiU i PP, responsables de Pumsa
:
En els darrers quatre anys, al propi Consell d'Administració de l'empresa urbanística de l'Ajuntament de Mataró, on hi ha representats tots els grups municipals, s’han votat 467 resolucions, de les quals 435 s’han aprovat per unanimitat, i la resta per majoria, amb un total de 27 abstencions i 4 vots en contra. Amb total transparència i documentació de totes les resolucions. El paper de Pumsa, que haurà estat més o menys positiu segons cadascú, el que sí que està clar és que ha estat avalat majoritàriament per les forces de l'oposició, encara que ara adoptin el discurs dels partits radicals. Potser és CiU i el PP qui hauria de ser transparent explicant què han votat, quantes vegades i per què.
:
Bé, el gruix principal de la crítica d'aquests dops partits, si es pot parlar de gruix, consisteix en una explícita acusació d'especulació. No aporten ni una prova, però com que el palabrejo queda bé i està de moda, te l'endinyen. Però no tenen, insisteixo, cap argument raonat ni la mínima prova. Jo només recordo una cosa: Pumsa no ha venut sòl residencial des de l’any 2002 i, en els darrers vuit anys, tant sols s’han venut per concurs 7 habitatges amb règim de preus lliures. I tots els habitatges promoguts per l’empresa municipal s’han dedicat al lloguer. És clar que alguns s'estimen més recórrer a la queixa dels que volen que governi el totxo, dels que es queixen que el PSC no els deixi fer més calés amb les promocions immobiliàries, amb una campanya orquestrada des d'un despatx professional d'un ex-regidor i ex-diputat del PP.
:

dijous, de maig 10, 2007

Comencem la campanya | 'Donde dije TecnoCampus...'

:
Comencem la campanya
:
Avui a mitja nit començarem la campanya pròpiament dita que ens ha de dur a les eleccions municipals del dia 2007. Espero que tots plegats no molestem gaire i que, en canvi, puguem concretar i comentar amb tothom les nostres propostes, que tinguem cura en ser rigorosos i que, en el contrast que hi haurà i hi ha d'haver (jo mateix el practico en aquest mateix post), no atravessem els límits, sinó que perfilem les llums i les ombres de la confrontació política a la que assistim.
:
Nosaltres hi anem amb Baron, l'Alcalde. L'Alcalde de la gent i que compleix el que promet. L'Alcalde del diàleg i de la fermesa. El que sap molt bé com i què estem vivint (nous temps) i que proposa solucions concretes a cada qüestió plantejada (noves idees). El que, davant els altres candidats, coneix més bé la ciutat i té més capacitat de posar-s'hi al davant.
:
Ens juguem això i algunes coses més. Potser per alguns, les properes eleccions són una qüestió de matisos, un cop (i és cert) ens hem posat d'acord en temes importants de ciutat (el front marítim, el pacte per l'economia, el pacte per l'habitatge, la immigració, etc...). Però us asseguro que per la majoria, no ho són gens, de matisos. Pels que volen carrers més nets i segurs (no tenen la sort de viure segons on), pels que els serveis públics són essencials per al seu esdevenidor (l'educació, la salut), pels que aposten per la innovació i la creativitat des de sota, per les associacions, pels emprenedors, pels avis i els joves... no és una qüestió de simple matís. O l'Alcalde és Baron, amb una clara prioritat per aquesta gent i el seu progrés, o és un de dretes (Mora o Mojedano, ells ja s'han compromès a otar el que dels dos tingui més escons), amb participació del PP. Del PP de l'Aznar i la guerra d'Iraq, del de les mentides del 11-M i l'atac contra l'Estatut, del de la crispació permanent i els pelotazos costaners. No són matisos.
:
Donde dije TecnoCampus...
:
El web del PSC de Mataró va rescatar ahir una entrevista que van fer al candidat de CiU, Joan Mora, en el marc del Pla Estratègic Maresme 2015, treball coordinat pel Consell Comarcal del Maresme, celebrada fa un any justet justet. Aquesta entrevista va ser citada per l'Alcalde Joan Antoni Baron en el marc del debat electoral de dimarts passat organitzat pels empresaris del Maresme. Mora dedica elogiosos comentaris al projecte TecnoCampus i a l'alcalde Baron, pocs mesos abans de ser elegit cap de llista de CiU a les properes eleccions municipals. Del TecnoCampus deia que estava encantat i de Baron en destacava el seu tarannà. Ara en diu tot el contrari. Creu que la inversió és excessiva i malparla de la ubicació dels estudis universitaris en aquella zona quan fa només un anyet criticava el contrari. Amb aquests canvis de criteri tan arbitraris, Mora no sembla massa de fiar...
:
Foto: L'alcalde Baron el dia de la primera pedra del TCM; al darerre l'exalcalde Manuel Mas, el conseller Antoni Castells i la regidora Pilar González (foto: Romuald Gallofré / capgros.com).
:

dimecres, de maig 09, 2007

Més gent amb feina | Maragall | Mataró ja s'ha despertat

Més gent amb feina
:
Calculen que unes 1.700 persones han trobat feina gràcies al Pacte Local per l'Ocupació que, lluny de ser un paper i prou, ha esdevingut una veritable eina per a l'obtenció de treball en coordinació amb els agents socials i econòmics de la ciutat, que són els veritable sprotagonistes. No n'hi ha prou, ha reconegut Alícia Romero. La regidora de Promoció Econòmica creu que encara s'ha de treballar més, que encara s'ha d'aprofundir més en el camí traçat el seu dia en el Pacte. Mataró té avui més treballadors i més empreses que mai, la ciutat bull d'activitat emprenedora, però encara estem algun punt per damunt de la mitjana catalana de desocupació, lògic si pensem en la nostra estructura econòmica, però també un repte per superar-ho. Els signants del Pacte parlen d'un nou text a partir de 2008 i de l'establiment d'estratègies territorials més enllà de la pròpia ciutat. Si ens n'hem sortit fins ara, veureu com assolirem els objectius marcats en el futur. Foto: ACN.
:
Maragall parla

I ho fa ben clar, sense mediacions ni segones interpretacions, en un article publicat avui a La Vanguardia que trobareu al bloc d'en Miquel. I, com diu Maragall, ara a fer campanya.
:
Quan Mora arriba a Mataró, la ciutat ja s'ha despertat
:
No sé qui va assessorar Joan Mora amb l'eslògan "Despertem Mataró", una mena de despertaferro del que ignora completament la ciutat. Segurament un enemic. La ciutat és vital, té un teixit associatiu complex i riquíssim, al que si algú hi acudís només per fer una foto el tirarien escales avall. Potser quan les visiti li podran dir. Cada dia es lleven gairebé 34.000 persones per anar a treballar, unes 3.000 més que fa quatre anys, en una de les 4.250 empreses, un 6,5% més que a l'inici del mandat, i la resta per fer moltes més coses, som ciutat matinera. Tant, que el candidat de CiU, quan arriba a Mataró, tots aquests ja s'han llevat.
:
Però un dia va a Cerdanyola, un barri que també és molt despert. Contra el que va dir fa un anyet el seu partit, quan va aprovar el Pla d'Habitatge (que inclou 420 pisos per a l'àmbit del Sorrall, v. p. 20), ara se'n desentén i adopta les tesis dels partits més radicalitzats. Es deu pensar que els de Cerdanyola no saben llegir. O potser és ell que no ho va llegir. No m'estranya. El pes de la negociació per part de CiU el va portar un excel·lent i molt treballador regidor de CiU, Antoni Valls, a qui Mora ha tractat amb força desconsideració. I que té les coses més clares.
:
Foto: Signatura del Pacte per l'Habitatge, l'abril de 2006. Foto: Sergio Ruiz.
: