diumenge, de febrer 03, 2008

Esdrúixoles

:
Clàssica
:
A partir d'una reflexió sobre l'admiració dels europeus del segle XVIII per les ruïnes clàssiques redescobertes, Rafael Argullol fa una diferència entre la mirada nòrdica i la mediterrània cap el món clàssic, i diu:
:
La mirada nórdica tiende a idealizar y a estilizar. Necesita mirar hacia atrás, un paradigma, una Edad de Oro absoluta en la que medir su propia ansia de alcanzar un nuevo paradigma, una nueva Edad de Oro (...).
:
La mirada mediterránea es más sensorial, más escéptica, más íntima (...) y aunque se dirige hacia el pasado con la secreta esperanza de revivir su grandeza, no ignora la relatividad de toda nueva victoria.
:
(Rafael Argullol, Enciclopedia del crepúsculo, Ed. Acantilado, Barcelona, 2005, p. 689).
:
Màscara
:
No sé veure quina diferència hi ha entre el Carnaval i la resta de dies. Vestim disfressats, amaguem el rostre, mengem festivament, amaguem la tristesa, estem encantats amb el desencantament, i fem de bisbes, pirates o princeses per no veure la nostra nuesa. Nadal havia de ser cada dia però ens hem quedat amb la màscara.
:
Ètica
:
Recupero una entrevista a Savater (El País, 11 de març de 2005) on hi diu: "Me he ocupado de la ética en varios de mis libros y le he dedicado mucho espacio y tiempo para al final darme cuenta de que todo se reduce a tres virtudes: coraje para vivir, generosidad para convivir y prudencia para sobrevivir".
: