dilluns, de març 03, 2008

Encara que voti el PP | Cristians i política

La campanya optimista - XI
:


:

:
Cristians i política
:
Enmig de les eleccions, Josep Lligadas, qua ha guanyat el darrer Premi Joan Maragall amb una obra sobre els cristians i la política, enllesteix la tercera part dels articles que ha publicat a L'Agulla al respecte (1, 2 i 3). I ahir li dedicaven una entrevista al Full Dominical de l'Arquebisbat de Barcelona. Us la transcric (és d'Òscar Bardají):
:

El teòleg Josep Lligadas ha guanyat el XVIII Premi Joan Maragall, que atorga la Fundació Joan Maragall a una obra d’assaig o investigació sobre cristianisme i cultura. El títol del treball és La política dels cristians, una reflexió sobre la importància que ha de tenir l’acció política per als creients i els criteris que l’han de guiar. A l’obra, seguint els plantejaments que van sorgir del Concili Vaticà II, l’autor cerca en les fonts evangèliques les prioritats i els interessos de Jesús pel que fa a la manera d’enfrontar-se amb les realitats del món, i reflexiona sobre com aquestes prioritats i interessos es poden afavorir i promoure en les nostres societats mitjançant l’acció política. Josep Lligadas és secretari del Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona.
:
Per què va escriure l’obra?
:
Perquè em sembla que l’acció política és molt important a l’hora de configurar les nostres societats. I no només l’acció dels qui es dediquen directament a la política, sinó l’acció de qualsevol ciutadà, amb les seves opinions i el seu vot. I vaig voler reflexionar sobre aquest tema des de la perspectiva cristiana.
:
Com afrontava Jesús les realitats del món?
:
Jesús viu en una societat en què el poder polític s’obté per herència, per les armes o per diners, i això a ell no l’interessa. A ell, el que l’interessa és fer que tota persona pugui viure dignament, amb estimació, sense exclusions. En la nostra societat, en canvi, i gràcies a llargues històries de lluita per la democràcia, sabem que, malgrat totes les deficiències, des de la política es pot treballar per aquests objectius de Jesús. I per això ens hi hem d’interessar.
:
El treball presenta algunes línies bàsiques per tenir en compte en l’actuació de cada cristià…
:
La línia bàsica és veure a cada moment com creu cadascú que es pot fer més realitat allò que veiem a l’Evangeli que eren les preocupacions i les prioritats de Jesús. I això es fa creant opinió, treballant en associacions, votant i, els qui s’hi sentin més atrets, implicant-se directament en la vida política. També l’Església ha de dir la seva per ajudar que aquests objectius de Jesús siguin més presents en l’actuació política. I ho ha de fer amb molta estimació, amb ganes de contribuir al bé de tots.

: