divendres, de juny 20, 2008

Catalunya pren París

Foto: capgros.com.
:
O, més modestament, Mataró pren Créteil i els seus carrers. Ho fa aquest diumenge amb les seves figures festives, aprofitant la festa de la ciutat que s'organitza anualment per sant Joan. Les figures i 360 mataronins que amb el crit de Catalunya (sic) al cartell oficial i una foto d'un castell dels Capgrossos portaran la festa al centre de la República francesa. Bé, no ben bé al centre, sinó en una de les ciutats que han crescut al seu voltant. Espero que sigui un èxit.
:
Em fa gràcia com els francesos s'acosten a revisar ara la qüestió de la identitat, un dels temes més importants del projecte nacional francès. Fins ara, la identitat nacional francesa (la llengua, per exemple, o el laïcisme) era sinònim dels valors republicans, als quals s'havien de supeditar la resta d'expressions. Avui, això és en clara revisió. L'Assemblea Nacional proposa la introducció a la Constitució del basc i del català com a llengües reconegudes, malgrat la resposta negativa (i significativa) de l'Acadèmia Francesa. També és interessant la lectura de l'Alcalde d'Évry, Manuel Valls, sobre el moment que viuen les ciutats franceses, per a les quals diu clarament que "el laïcisme no és la resposta" i que s'ha de valorar el fet identitari com a element de cohesió (les cosmovisions pròpies com la manera de nodrir els valors republicans, no pas de negar-los, com dèiem aquests dies), a més de polítiques socials als barris.
:
De manera que no és cap tonteria, ni cap raresa, ni cap antigor, ser diumenge a França aportant expressions pròpies de la nostra identitat.
: