dimecres, de juny 03, 2009

Fradera i la pàtria | Acte fi de campanya a Mataró

Gràcies a en Jaume i el seu post de l'altre dia, comentant una entrevista a l'Avui a l'historiador mataroní Josep Mª Fradera, llegeixo una de les millors crítiques que he sentit mai a l'independentisme (que sempre he pensat que justament en això s'assembla al comunisme en què militaven els joves de les élites intel·lectuals dels anys seixanta): és una excusa que ens allunya de fer el país que volem, una "utopia" que ens serveix per carregar tots els nostres mals i desresponsabilitzar-nos de fer, amb el que tenim, els projectes reals i quotidians que són al nostre abast. Contra la tesi "poètica" d'alguns (Xavier Rubert de Ventós) segons la qual començarem a relacionar-nos bé amb espanya quans ens en separem, el catederàtic d'Història de la UPF (que acaba de publicar La pàtria dels catalans (La Magrana), diu:
:
"És com si algú que té un pèssim caràcter, que amarga la vida als altres, diu que divorciant-se de la dona millorarà. Ens separem d'Espanya i llavors serem feliços tots plegats. No, fem els deures, fem les coses bé: estem dins un conjunt que ningú ens l'estalviarà. I això més val advertir-ho a les pròximes generacions. Fins i tot podem recuperar arguments del Noucentisme, donant-los una posició menys elitista. Si en sortim enfortits, la societat catalana tindrà una relació més productiva i beneficiosa amb les altres comunitats peninsulars. Si, en canvi, ens enfonsem en visions mítiques, lluny de la realitat, continuarem com ara: apel·lant al nacionalisme com la solució última per a uns problemes que no som capaços de resoldre."
:
Foto: Josep Losada (Avui)
:
Eurocampanya - 14
:
:
Divendres tanquem la campanya a Mataró, i del PSC a tot el país, amb un acte al Passeig Marítim (a l'entrada del Port) amb Joan Antoni Baron, celestino Corbacho, Maria Badia i José Montilla. Serà a les 7 de la tarda i hi haurà havaneres i cremat. Ens hi veurem?
:
P.S. Canvi d'emplaçament: Finalment (i per risc de ventada) ens veurem al Casal Aliança (Bonaire 23, prop de la Riera), a la mateixa hora.
:
: