dimecres, de novembre 10, 2010

Obre la col·lecció Bassat a Mataró

Amb aquesta fotografia al costat del picasso, d'un d'ells, que hi ha a la mostra que s'inaugura avui a la Nau Gaudí de Mataró [vegeu nota] s'il·lustra perfectament el que significa posar en marxa la primera fase del Museu d'Art Contemporani que acollirà la col·lecció de Lluís Bassat i la seva muller, la Carmen, dirigida per Núria Poch. 

La simbiosi entre Gaudí, autor primerenc d'aquesta antiga nau industrial rehabilitada, i la qualitat de l'obra exposada (i això que és una petita part del conjunt) és la primera característica d'aquesta magnífica reunió. La segona, la possibilitat de fer una lectura contemporània a un conjunt d'autors catalans sorgits en la represa de l'avantguarda després del silenci de la guerra i la victòria franquista, amb totes les limitacions que us pugueu imaginar i més. I de la lectura guanyen, sens dubte; no era només un 'art de resistencia', sinó que la resistència permetia la creativitat, em temo.

Us recomano que hi passeu. Avui he tingut l'ocasió de fer una visita prèvia amb un conjunt d'artistes locals, que estaven tant o més entusiasmats que jo (que vaig tenir l'honor de participar en les converses prèvies i que veig amb alegria com s'està complint el que somniàvem). Una bona museïtzació de l'art fa això: generar entusiasme, provocar respostes creatives, sumar sinèrgies. I tot plegat, fa pujar punt la ciutat, sens dubte. Gràcies, Lluís.