dimecres, de novembre 03, 2010

TCM, ja hi som | La presó d'Isidre Molas

TCM, ja hi som


Només quatre ratlles per deixar constància de l'enorme emoció que hem sentit el que érem avui a la sala d'actes del TecnoCampus Mataró en l'acte d'inauguració del centre, presidit per la Ministra Cristina Garmendia, i amb les intervencions també de l'Alcalde Baron (vegeu discurs aquí) i de la regidora Alícia Romero (vegeu discurs aquí). Ha estat un dia d'emoció, dic, i de sensació de fer un acte memorable, d'agraïments, de records, de reconeixements a la feina tan compartida i tan esperada. També ha estat un moment per reconèixer la tenacitat front als que han desconfiat del projecte fins no fa massa o els que demanaven, davant la crisi, aturar-ho tot. 

Ara vénen temps de grans reptes, sens dubte. Treure rendiment d'aquesta inversió és també una feina titànica i col·lectiva, per la que cal el mateix lideratge i la mateixa tenacitat que hi ha hagut fins ara. La que prové de la visió de Joan Majó, creant els estudis univesitaris tècnics als anys vuitanta, de l'embranzida de Manuel Mas i de la capacitat de portar a terme els somnis que ha demostrat Joan Antoni Baron. I de tots aquells que hi han cregut, que són molts, també, dins i fora de la política. Junts podrem fer molt més encara.


Foto: R. Gallofré.
 
La presó d'Isidre Molas


Aquest dijous dia 4 es presenta a Barcelona "El meu temps de presó (1962-1963)", d'Isidre Molas, president de la Fundació Campalans i del PSC, llibre on repassa el temps que va ser pres polític del franquisme, després de ser condemnat per un consell de guerra del Tribunal Especial d'Activitats Extremistes per "rebel·lió militar". El llibre, que porta com a subtítol "Trencadís de records" és precisament això, un recull de records, reflexions i memòries en primera persona del que van ser aquells anys pres; primer a la comissaria de Via Laietana, on va ser torturat; seguit d'un mes a la presó Model, nou mesos a la de Carabanchel, i la resta a la de Sòria.

Isidre Molas és una de les persones més clarividents que conec. Com ningú, sap analitzar els fets a la llum del seu impacte polític, de les seves causes i de les orientacions que suscita. Coneix bé el pensament polític de Catalunya, del qual n'ha format part. I milita al socialisme des dels anys cinquanta. De manera que m'agradarà molt que ens vagi oferint part de les seves memòries, a veure com ha cosit, a la vida, el fil de la coherència.

A la presentació, que tindrà lloc dijous, 4 de novembre, a les 19.30h, a l'Espai 4 del Palau de la Virreina. A la presentació hi intervindran: l'Albert Aixalà, l'Antoni Puigverd, en Ferran Mascarell, i l'Isidre Molas. Com que no hi podré ser (tinc ple, us demano de tot cor que hi aneu i ens expliqueu després les vostres impressions.