diumenge, d’octubre 23, 2011

Tots som... iguals?

Ara em ficaré en un esbarzer.

Aquests dies s'ha conegut la sanció d'uns 250 euros, sembla, imposada per l'Ajuntament de Mataró a una periodista mataronina per pressumptes insults a l'autoritat (un agent dels Mossos d'Esquadra) en el desgraciat acte de l'Anada a Ofici de Les Santes d'enguany. Conec la periodista i espero que tot acabi bé per ella, sincerament. Però el que no he trobat gens bé -d'aquí l'esbarzer- és el tractament informatiu que han fet els mitjans on treballa, sense cap contrast i completament esbiaixada cap a la versió de la persona multada. A veure, una cosa és que ens estimem molt i tot això i l'altra que renunciem a plantejar amb un mínim d'objectivitat la notícia, si és que n'és.

D'una banda, un corporativisme que no deixa espai al dubte (tothom és susceptible de cometre errors multables, fins i tot persones boníssimes) i, de l'altre, un biaix de desconfiança rotunda cap a la versió -insisteixo, no contrastada- dels instructors i, de retruc, a la policia pretenen instal·lar a l'opinió pública un "judici" (amb conclusions prèvies) que només hauria d'existir en el seu vessant administratiu (amb els càrrecs i els descàrrecs).  Sempre volem jutjar-ho tot des del primer minut. Centenars de ciutadans són multats per incivisme, a Mataró, cada any. Dubto que tinguin el suport mediàtic d'aquest cas...

En fi, espero -com deia- que tot s'aclareixi i desitjo el millor per la jove periodista.

El més greu, però, és l'actitud que ha mostrat l'Ajuntament (que instrueix la denúncia i imposa la sanció mitjançant un decret del responsable polític). Primer, en organitzar una 'Anada a Ofici' sense avaluar (o sí) els riscos de seguretat i confiant només als Mossos, no a la previsió, l'èxit de l'acte. Segon, tant al ple com a twitter, el Govern fa veure que això no va amb ell. Al Ple, segons els mitjans, la regidora responsable (que deuria signar el decret de sanció) diu que "va considerar que no era escaient que el consistori es manifestés en favor de cap dels dos costats". Al Twitter, el mateix Alcalde intervenia a la polèmica (inaudit!) dient que eren coses de procediment i desagradables (vaja, sembla el lema dels botxins). Podeu comptar la cara que se li deu posar al policia o a l'advocat instructor quan els seus caps polítics els defensen d'aquesta manera. O la cara de la periodista quan el seu Alcalde i la seva regidora la tracten d'idiota. Potser haurien de parlar menys i treballar una mica més. I millor.

Foto: Lluís Rugama (El Tot i Mataró Notícies)

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Serà que tu no has fet mai corporativisme defensant als teus a capa i espassa ni has intervingut amb els mitjans per tractar d'escombrar cap a casa! Au! Va! Sembles nou en el joc.

Ramon Bassas ha dit...

- Anònim
Jo no sóc un mitjà de comunicació.

Anònim ha dit...

Com sempre, la unica veritat que veus es la que tu dius

Ets Responsable de comunicación en Fragmenta Editorial, Membre del Consell de Redacció en CatalunyaReligio.cat i Col·laborador mensual en Revista Valors

Tens una visió molt particular dels mitjans per no considerar-te part.

Si fessim el que tu, també podriem carregar contra Fragmenta, Catalunya Redacció i Valors per les opinions sesgadisimes del seu Responsable de comunicacio, membre de consell editor i col.laborador mensual respectivament.

Ramon Bassas ha dit...

Disculpa, però aquest no és un bloc professional, sinó personal. Jo criticava una actitud professional, personalment que facin el que vulguin. No som al temps dels senyors feudals.