diumenge, de novembre 04, 2012

De Can Fàbregas a Rússia


Una nova sentència ens dóna la raó. Com explicava molt bé La Vanguardia [aquí] es rebat de forma contundent un dels arguments que el seu dia féu servir la Cup i una associació de propietaris segons la qual el trasllat de la nau catalogada del solar que avui ja és en disposició del Corte Inglés (sense el qual El Corte Inglés no hagués vingut, a veure si ho tenim clar) contravenia el Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró (PEPA). Us estalvio el que vaig haver de sentir-me dir per defensar la posició que el tribunal avui avala, com dic, de forma contundent, tot reconeixent les garanties que el Govern d'aleshores va prendre per a la preservació del patrimoni. 

Els que haurien desitjat que enderroquéssim la nau (no sé encara amb quins vots), que ens criticaven l'excés de zel, potser entendran avui per què hi havia de ser així. Els que no volien que la retiréssim avui queden ben retratats. Un d'ells, l'alcalde Joan Mora, el primer a ser a la manifestació que s'oposava al trasllat i a la instal·lació d'un Corte Inglés en aquella zona i que, després, coherentment, va votar contra totes i cada una de les resolucions municipals que fessin possible l'arribada del centrre comercial. Això sí, quan va quedar primer a les eleccions, la coherència va desaparèixer per art de màgia.

El més fort d'aquesta resolució és que el recurs que tomba fou signat per la mateixa persona que avui és regidora d'Urbanisme (i ara de viatge a Rússia, ai). Un fracàs més. Però, aquest, dels grossos. Primer, perquè ella -aleshores- i el seu grup polític van avalar les tesis dels recorrents, inclosos els radicals de la Cup. Segon, perquè ara tant ella com CiU tenen la responsabilitat de tirar endavant acords municipals ...i les sentències judicials en les que no creuen. No vull pas que ens demanin perdó, no cal. Només els demano que n'assumeixin la responsabilitat. 

Ah, i que d'una vegada facin el que s'ha de fer per reconstruir la nau de Can Fàbregas i de Caralt (el jutge admet que és un trasllat i no una demolició), aquella meravella del patrimoni que el nostre alcalde actual lloava tot trencant-se les vestidures per la colla d'atacs a l'ètica i d'il·legalitats que havíem fet. De moment, ni una simple irregularitat administrativa. I El Corte Inglés ja s'està fent. A veure ara l'ètica del govern de Convergència a quant va al pes.

Imatge:  solar de l'antiga fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt a Mataró | arxiu acn